Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2014 20:37:33

Evropa stárne, mladí nepracují, důchody jsou žalostně nízké

Evropa stárne, mladí nepracují, důchody jsou žalostně nízké

Faktem bezpochyby zůstává, že celá Evropa prostě stárne, mladí nepracují, důchody jsou u nás žalostně nízké.

Již dnes je asi každému šestému Evropanovi více než 65 let, což pro vlády jednotlivých států představuje do budoucna tvrdý oříšek, a tak se pouští do spekulací co s tím, vždyť na to musí reagovat penzijní systémy.

Rozhodně se neblýská na lepší časy, ba naopak, ona výše důchodů je u nás o poznání nižší než v zemích na západ od nás.

Starobní penzi v České republice pobírá více než 2,35 milionu lidí. Na jednoho penzistu tak spadají více než dva poplatníci. Devět z deseti Čechů nepovažuje starobní důchody v Česku za patřičné a tři čtvrtiny jsou přesvědčení, že nestačí ani na pokrytí základních životních potřeb, což je alarmující stav vyžadující změnu.

Podle mě by měl důchod pokrýt alespoň základní životní potřeby lidí, kteří celý život poctivě pracovali a platili si sociální pojištění, měl by jim zajistit důstojné stáří. Kdyby se tu 25 let demokraticky nekradlo v miliardách, tak by určitě zbyly peníze i na důchody. Ve státním solidárním důchodovém pilíři jsem pro zachování prvků zásluhovosti, ale je zřejmé, že bez vícezdrojového financování není pro jeho posílení prostor. Je nezbytné zastropovat věkovou důchodovou hranici nejvýše na 65 letech.

Ing. Pavel JANEČEK, zastupitel města Náchoda

www.janecekpavel.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama