Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2014 23:53:03

Noční můra zvaná „Rekonstrukce Náměstí 28. října“

Noční můra zvaná „Rekonstrukce Náměstí 28. října“

Výraz „rekonstrukce náměstí“ se v Orlové skloňuje snad v každé větě. Projekt, který „bude“ stát přes 300 milionů korun už mnohým občanům města Orlová leze pořádně na nervy, a není se čemu divit.

Vedení města (staré i nové) totiž neumí naslouchat občanům a jako malé dítě si stojí za svým.

Blíží se nám konec roku 2014, a přesně s tímto termínem počítal původní plán rekonstrukce a revitalizace Náměstí 28. října v Orlové – Lutyni. Mělo být hotovo, dost možná by se i na novém náměstí slavil příchod Nového roku 2015 jenže skutečnost je taková, že vše pořád stojí na mrtvém bodě a většina obyvatel Orlové je už i přesvědčeno, že se nakonec žádná rekonstrukce konat nebude.

Projekt utichl v červnu 2013, a to po odvolání Rady města, která v květnu schválila původní bod projektu s názvem „Problematika revitalizace a humanizace centra Orlové – Lutyně“ i s 50 milionovým zadlužením města, se splatností 10 let. Na neefektivní zadlužení města upozorňovala dokonce i tehdejší poslankyně Parlamentu České republiky za Moravskoslezský kraj, Mgr. Jana Drastichová, která vedení města především vytýkala nepřipravenost a absenci jakékoliv garance. A upozornila dále na fakt, že krom 50 milionového dluhu by město Orlová muselo ze svého zaplatit dalších 11 milionů korun (lavičky, osvětlení, stánky, bezpečnostní zabezpečení podzemního parkoviště atd.) Velmi ochotně tenkrát nabídla i pomoc při jednání na Ministerstvu financí.

Neustále si kladu otázku: „ Potřebuje vůbec Orlová tak velký projekt? Potřebují občané polyfunkční dům s dalšími obchody a podzemním parkování, na které bude mít jen hrstka vyvolených?“ Vedení města si na tuto otázku odpovědělo výsledkem ankety, které se zúčastnilo pouhých 4 % obyvatel.

Velkou zajímavostí ale je, že na tehdejší mimořádné schůzi orlovského zastupitelstva, při které se právě schvalovalo zadlužení Orlové 50 milionovým úvěrem, vystoupili tenkrát ještě jako občané, nyní už představitelé orlovského hnutí ANO a také zastupitelé města – Mgr. Renáta Potyšová a Ing. Stanislav Kasaj, kteří dali tehdejším zastupitelům jasně najevo, že se zadlužováním nesouhlasí. Koneckonců, tento bod zahrnuli i do letošního volebního programu v boji o zastupitelská křesla.

A NYNÍ? 3. prosince 2014 se orlovské hnutí ANO chlubilo na svém facebooku, že vedení města požádalo poslance za hnutí ANO – Ing. Hájka a senátora za ČSSD – MUDr. Sušila o intervenci za uvolnění dotace na rekonstrukci náměstí? Prý už jen chybí podpis ministra financí.

Když jsem si to přečetl, zamrazilo mne a ihned jsem reagoval. Orlovské hnutí ANO totiž v předvolební kampani slibovalo „Provedení revize projektu obnovy náměstí v levnější variantě bez zbytečné stavby polyfunkčního domu.“ Jediný kdo ze sebe vysoukal odpověď, byl pan Petr Hrdina (ANO), který vše zazdil argumentem, že i přes všechny jejich proklamace před volbami je jen jedna možnost a to přiklonit se k původní variantě, neboť by Orlová přišla již o 15 investovaných milionů (10 milionů Orlová, 5 milionů Stát). Diskuse na toto téma byla následně bohatá, zapojili se i další občané, ale hnutí ANO oněmnělo. Pan Hrdina se pak zmohl ještě na jeden příspěvek, ale ten později radši smazal. Takže milý občane: sliby chyby, radši to vezmeme i s rizikem, že těch 50 milionů korun nebudeme mít z čeho splácet, ale hlavně že se budeme pyšnit polyfunkčním domem, který budeme až po kolaudaci nabízet k pronájmu a podzemním parkováním pro cca 90 aut, které si dovolí hrstka vyvolených. Že to jsou neoprávněné argumenty? 

Stačí se jen podívat na obchodní dům místního podnikatele Durčáka, který od června minulého roku zeje prázdnotou. Že by nikdo neměl zájem o pronájem? Nebo jsou jeho požadavky vysoké?  Co bude město dělat, až nikdo neprojeví zájem o komerční prostory v novém polyfunkčním domě? Budeme tam mít Vietnamce? Další kebab stánek? Má vůbec připraven takový scénář?

Občané jsou už tak pobouření poplatkem za parkování u obchodního domu Albert. Opravdu si vedení města myslí, že na podzemních garážích bude vydělávat, že si parkovné budou moci obyčejní občané dovolit?

Podle nové ankety, kterou jsem si dovolil vypustit na facebook a ve které již hlasovalo přes 100 respondentů, je 73% proti dalšímu zadlužování města. Přesto si však současné vedení města Orlová bude stát na svém jako malé dítě.

Celý projekt doprovází jen samé handrkování mezi zastupiteli, kteří se nejsou schopni dohodnout. Jeden svádí vinu na druhého, ale konkrétní kroky pro nápravu nejsou vidět ani z jedné, ani z druhé strany. Jednou budou náměstí doplňovat dvě nové budovy a odpočinková zóna s kašnou, podruhé zase jen jedna. Záměr s novými byty, pro který by snad občané i zvedli ruku, co se týče úvěru - také odpadl

Když si to tak probírám, už sám nevím co projekt revitalizace a humanizace centra Orlové ještě obsahuje a co ne. Hlavně že to ví s naprostou přesností zastupitelé, kteří mermomoci tvrdí, že pokračovat v původním projektu je jediná možnost.

Vedení města totiž dříve počítalo se společností ISA CONSULT, která se např. podílela v roce 2004 na výstavbě polyfunkčního domu v Karviné – Fryštát -  jako se spoluzadavatelem, jenže se později ukázalo, že to odporuje pravidlům Ministerstva financí. Když to vyšlo najevo, tak někdo chytrý přišel s nápadem, že to Orlová prostě obejde, na zbytek si půjčí a posléze komerční prostory společnosti ISA CONSULT prodá. Garance? Záruka? Žádná! Máme vůbec nějakou smlouvu o smlouvě budoucí? Víme už, co bude v komerčních objektech?

Podle mého názoru by mělo vedení města občany prvně seznámit co je v současné době obsahem projektu revitalizace a humanizace centra Orlové – Lutyně, co pokryje 50 milionový úvěr, jaké jsou garance, že tento úvěr bude splacen do 10 let a co bude v komerčních objektech provozováno.

Dále by se měla provést důkladná revize tohoto projektu a zvážit všechny možné scénáře a dopady na město. Chápu, že ztráta investovaného času i 15 milionů korun by pro město byla bolestná, ale bolela by rozhodně méně než 50 milionový dluh a rostoucí náklady na údržbu nevyužitých komerčních objektů.

Občané chtějí opravené náměstí, ale ne za cenu drahého parkování, prázdných budov či obchodů, které zde nebudou zajímavé.


DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama