Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2015 17:40:00

Zamysleme se

Zamysleme se

Kreslíři, novináři, policisté, údržbář, vrátný – celkem dvanáct nevinných osob. To jsou všechno lidé, které nemilosrdně popravili islámští fanatikové v redakci satirického časopisu „Charlie Hebdo“.

Zůstali po nich manželky, děti a rodiče… Mnoho lidí si dnes pokládá otázku, zdali jsou náboženství nepotřebná, eventuálně nebezpečná, zdali se věřící člověk liší od toho nevěřícího, zdali jsou u nás všechna náboženství v pořádku nebo k nám některá nepatří. Dle mého názoru jsou učení sama o sobě v pořádku, ale jsou nanicovaté organizace, tedy církve, které z něj udělají i vražedný nástroj. V každém náboženství jsou dobří a špatní lidé, tak jako ostatně všude, proto považuji za nesmysl vše zobecnit na náboženství jako celek. To je prostě fakt. Stačí se podívat do minulosti, jak křesťanská církev upalovala, příkladem je třeba Jan Hus. Taky to nedělali všichni.

Karel Marx řekl, že náboženství je opiem lidstva. To italský spisovatel Umberto Eco posunul tuto větu k dokonalosti, když ji změnil na výrok, že náboženství je kokainem lidstva. Salman Rushdie pronesl nadčasový citát, že respekt k náboženství je kódovanou frází, která ve skutečnosti znamená strach z náboženství.

To je tvrzení, které by za současných okolností snad každý podepsal. Výroky Tomia Okamury považuji za chybné, protože je nelze použít na všechny muslimy a nepovažuji vůbec za důstojné každého veřejně deklasovat. Jeho návrhy, aby občané chodili "venčit" prasata kolem mešit a dalších míst, kde se pohybují muslimové, vodili tam bezdomovce, pak pouze prohloubí nenávist. Tímto textem rozhodně nechci vyzdvihovat a nějakým způsobem obhajovat islám, protože jsem toho názoru, že do našich zeměpisných šířek opravdu nepatří, jen chci upozornit na tak oblíbenou paušalizaci, která hází všechny muslimy do jednoho pytle na základě útržkovitých a často i nesouvisejících zpráv. Všichni přívrženci jedné víry přeci nejsou teroristé. Ať už je tam nahoře cokoliv, tak doufám, že posoudí zásluhy podle činů, nikoliv podle toho, kolikrát byl kdo v kostele nebo mešitě.

Ing. Pavel Janeček, zastupitel města Náchoda

www.janecekpavel.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama