Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2015 15:29:00

Chceme zavést odvolatelnost politiků

Chceme zavést odvolatelnost politiků

Chceme zavést odvolatelnost politiků po vzoru skutečných západních demokracií. Tato vláda to však odmítá.

 Nyní chce vláda nově okleštit pravomoci občany přímo voleného prezidenta. My v Úsvitu to vidíme jinak. Dlouhodobě prosazujeme změny Ústavy včetně změn týkajících se prezidentské volby a prezidentských pravomocí, avšak jedná se například o možnosti referenda o odvolání. Odvolatelnost politiků je standartním mechanismem v mnoha světových demokratických zemích. A Úsvit je jediná česká parlamentní strana, která tuto zásadní změnu prosazuje. Ostatní se odvolatelnosti brání, jelikož se bojí o svá teplá korýtka.

Změna Ústavy ovšem musí být systémová, velmi dobře prodiskutovaná a měli by o ní rozhodnout občané. Občany přímo volený prezident, ať je jím kdokoliv, by měl být přímo odpovědný občanům a na druhou stranu by měl být rovnocennou protiváhou politických partají, které dnes mají v podstatě nekontrolovatelný mocenský monopol. My do budoucna prosazujeme silného, ale zároveň občany odvolatelného prezidenta. Již tři měsíce leží v Parlamentu také náš zákon o přímé volbě a odvolatelnosti starostů, primátorů a hejtmanů, ale tato vláda ho odmítá. Přitom jsme poslední zemí ve střední Evropě, která nemá zavedenou přímou volbu na obecní úrovni. A dodávám, že již vloni na jaře tato vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zamítla náš zákona o osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků – rozkrádat či předražovat veřejné zakázky ministry či hejtmany je tak nadále beztrestné.

My v Úsvitu máme od začátku jasno – chceme jasnou přímou osobní, hmotnou a trestní odpovědnost politiků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama