KOMUNISTICKÁ STRANA ČESKÁ 21

SVOBODA, DEMOKRACIE, PRÁCE, SPOKOJENÝ ŽIVOT
  • KSČ 21
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2015 16:44:29

Dvojí metr v regulaci "škodlivého" podnikání

Dvojí metr v regulaci "škodlivého" podnikání

Článek tajemníka ÚV KSČ 21, V. Mišičáka

Loňské komunální volební kampaně v mnoha městech a obcích spojovalo jedno téma - zákaz hazardu.

Mnoho kandidátů do místních zastupitelstev, dokonce i kandidátů do Senátu Parlamentu ČR, slibovalo, že po jejich zvolení budou v jejich městě, obci, či volebním obvodě, plošně zakázány podniky s výherními a herními automaty (VLT, VHP, nově i kvízomaty atd.), nebo budou alespoň vyvolána referenda na toto téma. Jaké byly jejich argumenty? Údajné nebezpečné průvodní jevy. Příkladem dávali hluk v okolí heren, zničené životy osob závislých na hazardu a doprovodné kriminální činy.

Nejdříve k jejich argumentům... Hluk a nepořádek v okolí heren zřejmě není způsoben tím, že návštěvníci herny, či kasína, hrají na automatech, ale je následkem konzumace alkoholu, nebo dalších omamných látek, které dokážou i ze slušných lidí udělat zvířata. Závislost u lidí nevzniká jen na hazardu, ale daleko více vzniká na jiných, volně prodejných látkách. Takto závislí lidé ohrožují taktéž nejen své zdraví a existenci, ale i životy lidí ve svém okolí. Zakáží tedy obce, respektive populističtí politici, na území jejich obcí i prodej a konzumaci alkoholu i cigaret? Dnes opět přichází do Parlamentu téma o zákazu kouření v restauracích. Zřejmě ti politici, kteří takové omezující zákony navrhují, považují provozovatele podniků i jejich návštěvníky za nesvéprávné.

Otázkou zůstává, zda tedy zákaz hazardu těmto jevům zabrání. Dle mého názoru nezabrání. Ti, kteří se v opilosti chovají primitivně, nezačnou nad sebou přemýšlet. Ti, kteří jsou závislí na hazardu, odjedou hrát do sousedního města, nebo budou vyhledávat hazard virtuální, nebo nelegální. A ti, kteří chtějí krást, budou krást dále. Města přijdou o nemalé daně z heren, kdy loterijní firmy platí daně nejen z příjmu právnických osob, tedy daň ze zisku, ale i loterijní daň, která není závislá na čistém zisku firmy, ale na tržbách z hazardu, tudíž si z této daně žádné náklady odečíst nemohou. Začnou se rozmáhat nelegální podniky, ve kterých se bude hazard provozovat. Nejen, že tyto podniky jistě nebudou odvádět žádné daně, ale kriminalita spojená s takovým byznysem bude katastrofální. Co je nejhorší, že přijdou o práci nejen lidé zaměstnaní přímo v loterijních firmách, ale i lidé, kteří jsou zaměstnaní v jiných firmách, které jsou dodavateli příslušenství pro samotný provoz heren. Například dodavatelé občerstvení, reklam, úklidu, ochrany podniku a další. Kolotoč dluhů a zničených životů jednotlivců a jejich rodin se následkem ztráty zaměstnání roztočí znova, tentokrát ale u těch, kteří si za to sami nemohou. Také mnoho sportovních organizací, velkých i malých, bývá sponzorováno loterijními firmami, právě ta malá sportovní družstva o své sponzory přijdou a město, které nevybere daně, je zřejmě také nezafinancuje.

Štěstím je, že v mnoha městech, kde bylo vyvoláno referendum, lidé nepovažovali za důležité, se tohoto referenda účastnit. Příkladem může být Znojmo, či Zlín. Řešením by, dle mého názoru, byla povinnost herny, či podniku, otevřeném přes dobu nočního klidu, postarat se o nerušení nočního klidu ve svém okolí na vlastní náklady. Lidem samozřejmě musí být zaručeno bezpečí v ulicích za každou cenu. To ale nezajistí zákaz, nebo omezení jednoho druhu podnikání.

Vojtěch Mišičák, tajemník ÚV KSČ 21


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama