Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2015 8:24:00

Daně se zvyšovat nechystám

Daně se zvyšovat nechystám

Komentář Andreje Babiše

Když ministr vnitra navrhne zvýšení korporátních daní, vzbudí to oprávněnou pozornost. Možná to v české politice není obvyklé, ale koaliční smlouva pro mě není jen cár papíru. ČSSD sice po roce vládnutí o koaliční smlouvě odmítá jednat, ale sama do ní nyní navrhuje nový bod. O zvyšování korporátních daní totiž v dnešním znění koaliční smlouvy není ani zmínka.

Česká republika potřebuje rozumnou míru korporátního zdanění a především stabilní daňové prostředí. Odmítám proto diskutovat sazbu korporátní daně před každým volebním sjezdem ČSSD.

Koalice se zavázala zvážit míru korporátního zdanění bankovního sektoru. Tuto analýzu provedeme a předložíme k odborné diskusi do konce roku.

Evropská unie odhaduje, že kvůli nezaplacené DPH Česká republika přichází až o sto miliard korun ročně. Není tedy potřeba daně zvyšovat, je potřeba daně lépe vybírat.

Pro zlepšení výběru daní máme jednoduchý plán, který se ovšem kvůli byrokratické státní správě jen těžko prosazuje a realizuje. Na tomto plánu jsme se nicméně v koaliční smlouvě dohodli a ministerstvo financí na něm tvrdě pracuje.

Jmenoval jsem nové šéfy daňové a celní správy a změnili jsme zákony, abychom daňové správě zjednodušili práci. Vysíláme jasný signál, že platit rozumné daně je normální. A neplatit je se nevyplatí.

Od ledna 2015 bude fungovat tzv. kontrolní hlášení, které významně pomůže v boji s podvody na dani z přidané hodnoty. Pracujeme na systému elektronické evidence tržeb, který zajistí, aby daně v obchodu a službách platili všichni, kdo je platit mají. Výsledkem bude nejen vyšší výběr daní, ale i spravedlivější podnikatelské prostředí.

Jenom tato dvě výše zmíněná opatření podle našich odhadů od roku 2017 postupně do státního rozpočtu přinesou okolo 30 miliard korun navíc.

Přesvědčujeme Evropskou komisi, že tzv. reverse charge ušetří miliardy eur (a bude jednodušší pro všechny). V názorech na řešení se moc nelišíme. Jenom čas na implementaci u nás měříme v měsících a EK (zatím) v pětiletkách. Ale nevzdáváme to.

Když ministr vnitra navrhne zvýšení korporátních daní, vzbudí to oprávněnou pozornost. A ministrovi financí nezbývá než reagovat: Korporátní daně se zvyšovat nechystám.

Andrej Babiš, vicepremiér a ministr financí

Vyšlo v Mladé frontě DNES

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama