Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2015 9:05:00

Europoslanec Zdechovský bude hovořit s ministrem Jurečkou o Želivce

Europoslanec Zdechovský bude hovořit s ministrem Jurečkou o Želivce

V pondělí 25. ledna se sejdou v Bruselu europoslanec Tomáš Zdechovský s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (oba KDU-ČSL) a budou jednat o přípravě projektu, který by pomohl obnově chudého regionu v okolí vodní nádrže Švihov (Želivka).

Nádrž je  hlavní zásobárnou pitné vody pro 1,7 milionu obyvatel České republiky.

„Osobně vítám obrovskou otevřenost pana ministra Jurečky k jednání o budoucnosti této oblasti. Přes přísliby minulých vlád se více jak čtyřicet let do této oblasti neinvestovalo. Pokud se něco nezmění, hrozí naprosté vylidnění této překrásné části České republiky,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský, který z této oblasti pochází a zná velmi dobře problematiku vodní nádrže.

Záchranná služba do čtyřiceti minut v zimě nedorazí

Podle europoslance Zdechovského, hrozí v oblasti bez okamžitých investic kolem vodní nádrže sociální, ekonomický i ekologický kolaps. Stát podle Zdechovského léta vydělával peníze na pitné vodě s tím, že zapomněl na investice zpátky do regionu. Například záchranná služba v některých oblastech nepřijede k pacientům pod 40 minut nebo žáci v základní škole v Dolních Kralovicích riskují svůj život cvičením na silnici.

„Předběžně jsme vyčíslili investice na 13 miliard, které by se daly získat z evropských fondů. Investice by mohli pomoci jak kvalitě pitné vody v nádrži a její obnově, tak obcím z okolí investovat do nutné infrastruktury a zázemí pro občany“ vypočítává Zdechovský. 

Vodní nádrž Švihov zásobuje pitnou vodou 1,7 milionu občanů České republiky. Lidé, kteří žijí v okolí nádrže, by také měli podle Zdechovského získat kompenzace a podporu ze strany státu. Kvůli nádrži a ochranným pásmům se v regionu neinvestuje do infrastruktury, není možný ani rozvoj cestovního ruchu a lidé jsou na pokraji chudoby.

Snahu o obnovu regionu vítají starostové. „Nikdo se nezajímal o to, jaké dopady bude mít přehrada na život místních lidí. Nyní je to opravdu kritické a je nutné hledat řešení. Jinak tu bude údolí stínů. Jsme rádi, že se do toho vložil pan europoslanec Tomáš Zdechovský a pomáhá nám, abychom byli vidět a slyšet,“ říká starosta Kožlí Václav Husák.  Právě v Kožlí se uskutečnila dvě velká jednání se starosty, zástupci Povodí, krajů, ministerstev i vlády. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama