Radek Nejezchleb

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2015 19:15:51

Multikulturní Evropa, integrace a univerzálnost lidských práv a svobod

Multikulturní Evropa, integrace a univerzálnost lidských práv a svobod

Proč jsem zvolil název tohoto článku těmito pojmy? Odpovím velice stručně, za současného dění ve světě plného teroristických útoků radikálními islamisty na civilní cíle v Evropě se musíme těmito pojmy zabývat pro jejich úzkou souvislost.

      Začneme tím, že euroatlanská civilizace legálně prosazuje uplatňování Listiny lidských práv a svobod na svém teritoriu. Kromě všech pouček jako je jejich nedělitelnost, nezadatelnost, se musím zamyslet nad jejich univerzálností. Můžeme jejich univerzálnost vyvážet do jiných zemí s odlišnou kulturou, historickým vývojem a hlavně životními hodnotami?  Můžeme se zeptat přímo, zda lidská práva a svobody, jež jsou uvozeny základní listinou, můžeme vyvážet do zemí jiných civilizací, kde náhled na osobní a lidská práva mají jiný rozměr? Já se domnívám, že v žádném případě. Co mne k tomu vede. Vycházím z historických zkušeností a praktickými ukázkami jejich vývozu. Co se stalo v zemích arabské kultury při jejich vývozu. V Libyi vládl pevnou rukou plukovník Kadáfí  a dnes víme proč. Kmenové uspořádání v této zemi za existence radikálních islamistů se stalo to, že při vojenské intervenci v této zemi došlo k radikalizaci islamistů a dnes je v této zemi nekonečná občanská válka. To samé přes kopírák bylo provedeno v Iráku při odstranění prezidenta Husajna. K tomu můžeme přiřadit Sýrii, kde se dokonce islamistům vojensky pomáhá. Egypt si své problémy vyřešil včas. V těchto zemích probíhá nekonečná občanská válka, jež nebere konce. Proč? Došlo k násilnému vnucování přijetí demokratických principů právního státu s univerzálností lidských práv a svobod. Výsledkem je radikalizace islamisticky orientovaných lidí v boji proti naší civilizaci. Jednoznačně se ukázalo, že vnucovat principy naší civilizace, civilizaci jiné je obrovskou chybou. Výsledkem tohoto snažení jsou teroristické útoky islamistů na teritoriu Evropy a USA. Ještě horším výsledkem je vznik velice nebezpečného a brutálního Islámského státu, jež je pro naši kulturu velice nebezpečný.

    Vezmeme-li jiný fakt a to je ekonomická migrace, musíme jednoznačně konstatovat, že v naší civilizaci platí pravidla představované demokratickými principy správy věcí veřejných a uznávání Listiny lidských práv a svobod. Co to znamená? Znamená to, že imigranti by se měli přizpůsobit životu v naší civilizaci, jelikož od ní bere nezanedbatelné sociální vymoženosti a pohostinnost. Pokud se nepřizpůsobí, tedy nedojde k jejich integraci, musí odejít tam, odkud přišli. Neznám jediný opačný případ, kdy občané naší civilizace by prosazovali náš způsob života v arabských zemích. Buď se v těchto zemích tento občan přizpůsobí životu v jiné civilizaci, nebo je odstraněn.

     Po těchto úvahách s klidným svědomím mohu konstatovat, že imigrace ano, ale krátkodobá. Po skončení důvodů ekonomické či politické imigrace musí následovat návrat těchto občanů do svého prostředí. K tomuto výsledku jsem dospěl proto, že integrace imigrantů do naší civilizace se nedaří. Imigranti místo integrace do naší společnosti využívají výhody demokratického uspořádání států euroatlanské civilizace a na našem území si prosazují svůj dovezený styl života a prvky, které se s našimi hodnotami neslučují. Prostě prosazují si styl života na našem území, který provozovali ve svých zemích.  

    Jednoznačně mohu říci, že příčinou teroristických útoků je vnucování našich hodnot jiným civilizacím a to i vojenskou cestou a nepřizpůsobivost občanů se integrovat v naší civilizaci. Jak z toho ven? Odpověď si musí každý nalézt sám. Doporučuji si přečíst knihu „Střet civilizací“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama