Radek Nejezchleb

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2021 21:27:15

Pýcha vedení předcházela pád. KSČM zachrání omlazení

Pýcha vedení předcházela pád. KSČM zachrání omlazení

Někteří vysoce postavení kandidáti namísto vedení společné kampaně sháněli kroužky pro své přednostní zvolení. Budoucnost strany vidím v jejím omlazení a kompletní obnově vedení. Nadějí KSČM je současná europoslankyně Kateřina Konečná!

Máme za sebou volby do Poslanecké sněmovny. Neříká se mně to lehce, ale pro KSČM – potažmo pro levici – dopadly zcela katastrofálně. Po jednatřiceti letech se Komunistická strana Čech a Moravy do sněmovny nedostala.
Pro odstupující vedení KSČM, nás kandidáty, i všechny straníky je to ledová sprcha. Sešup do pozice mimo Poslaneckou sněmovnu však začal již daleko dříve. Ve sněmovních volbách 2017 komunisté obdrželi jen 7,76 %, což přineslo patnáct poslaneckých míst. Oproti volbám v roce 2013, kdy jsme získali 14,92 % a 33 poslanců, to byl citelný propad. Tehdy se ještě dalo pohromě docela slušně zabránit. Dalším varováním se staly volby do Evropského parlamentu, při nichž KSČM obdržela už jen 6,94 %, přičemž se do Bruselu dostala pouze jedna zástupkyně komunistů, jíž byla Kateřina Konečná.
Že se blíží drtivá porážka, bylo nejzřetelněji patrno před rokem. Tehdy jsme se v krajských volbách ze stávajících 86 krajských zastupitelů propadli na 13, přičemž jsme získali zastupitele jen ve čtyřech krajích. Nemluvím o Senátu, kde jsme tradičně nezískali ani jednoho zástupce, nadto se ani jeden z našich kandidátů nedostal do druhého kola.
Po tomto (do té doby) největším volebním propadáku mělo dojít k radikálnímu řešení v podobě odstoupení předsedy strany, všech místopředsedů a celého vedení. Nějaké sypání písku na hlavu z nejvyšších míst KSČM sice přišlo, ale nejdůležitější bylo, že zde nebyla ochota cokoliv změnit. Moc chutná sladce, a odcházení z nejvyšších postů chce jistou míru odvahy, ale i pokory. Představitelé strany se domnívali, že ze setrvačnosti nám lidé hlasy do volebních uren „nasypou“. Nechali se při tom ukolébat volebními preferencemi, jež se stále pro KSČM pohybovali okolo pěti a půl až šesti procenty. Nadto někteří vysoce postavení kandidáti namísto vedení centrální společné kampaně sháněli kroužky pro své přednostní zvolení. Šlo o kroky, které pomohly k totální volební zkáze.
Co naplat, musíme přijmout tuto nehezkou porážku, a začít od začátku. Nyní se oddělí zrno od plev. Ukáže se, kdo je opravdový komunista, jemuž jde o vizi sociálně – spravedlivé společnosti, anebo ten, kdo k poslaneckému úvazku zasedá v rozličných správních a dozorčích radách.  Musíme být srozumitelnější, vysvětlovat náš program a oslovovat mladou i střední generaci. Čeká nás dlouhá a náročná cesta, přesto není nic ztraceno. Příští rok se budou konat komunální volby, a do té doby se dá Komunistická strana Čech a Moravy aspoň stabilizovat. Tyto volby mohou pro nás být novým začátkem.
Budoucnost strany vidím v jejím omlazení a kompletní obnově vedení. Moji podporu má současná europoslankyně Kateřina Konečná. Je mladá, má zkušenosti z českého i evropského parlamentu, ale hlavně: nebojí se jít do politických střetů a má promyšlený tah na branku. Takováto předsedkyně je nadějí nové KSČM!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama