ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2015 10:21:53

Středočeský kraj bude mít tři nová zvláště chráněná území

 Středočeský kraj bude mít tři nová zvláště chráněná území

Ve středních Čechách přibydou tři nová zvláště chráněná území.

Ve středních Čechách přibydou tři nová zvláště chráněná území. 

„Všechna tři nově vyhlášená chráněná území jsou z přírodního hlediska velmi cenná. Území nabízí vhodné biotopy pro řadu vzácných rostlinných a živočišných druhů,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.


„Předmětem ochrany v přírodní památce Zadní Hrádek poblíž obce Skalsko jsou suché trávníky na vápnitých podložích. Přírodní památka Dolní Pšovka zahrnuje nivu Pšovky a mokřady, vodní toky či tůně jihovýchodně od Mělníka. Přírodní rezervace Veltrubský luh tvoří komplex lužního lesa s mrtvými labskými rameny nedaleko obce Veltruby,“ vysvětlil Marek Semerád, náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství a doplnil: „Podklady pro vyhlášení výše přírodní rezervace Veltrubský luh pořídil kraj také díky finanční podpoře z Operačního programu životní prostředí.“

Rozloha PP Zadní Hrádek je 12,71 hektarů, PP Dolní Pšovka zahrnuje území o rozloze 24,9 hektarů a celková rozloha nově vyhlašované PR Veltrubský luh činí 98,4 hektarů.

A jaké zajímavé rostliny a zvířata se v nově vyhlášených chráněných územích nacházejí? Například v nivě říčky Pšovky a v rezervaci Veltrubský luh se vyskytuje orchidej kruštík polabský, který byl poprvé vědecky popsán právě z lokalit podél středního toku řeky Labe. Žije zde náš největší brouk roháč obecný a příbuzná jedovatých amazonských pralesniček – žába kuňka ohnivá.


„Nově vyhlášená chráněná území byla již dříve zařazena do soustavy evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000. Nyní těmto lokalitám legislativně zajišťujeme potřebnou ochranu. Volně žijící zvířata a rostliny mají v dnešní době v Evropě čím dál méně prostoru k nerušenému životu. Je naší povinností vytvářet podmínky pro trvale udržitelný rozvoj rostlinných a živočišných společenstev. Středočeský kraj bude i nadále vyhlašovat další nová chráněná území, která často bývají oázou divoké přírody uprostřed civilizace,“ doplnil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama