ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2015 12:18:36

Kraj zahájil rekonstrukci tvrze Hradenín na Kolínsku

Kraj zahájil rekonstrukci tvrze Hradenín na Kolínsku

Středočeský kraj zahájil první etapu rekonstrukce tvrze Hradenín na Kolínsku. Zakázku na sanaci tvrze získala ve výběrovém řízení firma Fortnastav.

 

„Chátrající gotická tvrz pochází z konce 14. století a je jednou z nejcennějších památek svého druhu na území České republiky. Středočeský kraj poskytl na její záchranu 3 miliony korun,“ řekl radní pro kulturu a památkovou péči, který byl na předání staveniště s ředitelem Regionálního muzea v Kolíně Vladimírem Rišlinkem.

Tvrz ze 14. století představuje ukázku honosného venkovského sídla drobné šlechty a členů bohatých měšťanských rodů z období vrcholného a pozdního středověku. Dochován je vyzděný příkop, obdélná věž se zbytky kamenických článků, část hradeb s polygonální baštou a renesanční most. V 19. století byl objekt upraven do podoby selské usedlosti, která ve druhé polovině 20. století prošla obdobím devastace. Od roku 2012 je tvrz ve správě Regionálního muzea v Kolíně.

Tvrz je nyní veřejnosti nepřístupná. „Alespoň částečné zpřístupnění plánujeme po stabilizaci objektu. Zájemci naleznou bližší informace o tvrzi o dalších smělých plánech s Hradenínem na stránkách kolínského muzea  http://www.tvrzhradenin.cz/,“ doplnil radní Zdeněk Štefek.

Záměrem Regionálního muzea v Kolíně je obnova tvrze, která bude rozložena do čtyř etap až do roku 2020. V plánech muzea je mimo jiné přestavba stodoly na centrální depozitář a konzervátorské pracoviště, celková rekonstrukce obytného domu z 19. století a finální úprava interiérů ve středověké tvrzi.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama