MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2015 14:56:33

LuxLeaks i další daňové úniky prošetří nový výbor Evropského parlamentu

LuxLeaks i další daňové úniky prošetří nový výbor Evropského parlamentu

Poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek schválili zřízení zvláštního výboru, který vyšetří praktiky daňových úniků, jako byl například nedávný LuxLeaks.

Práce výboru by měla osvětlit, jak dosavadní daňové podvody probíhaly, a zabránit dalším zpronevěrám.

„Boj proti daňovým únikům a podvodům v Evropské unii byl jedním z ústředních bodů volebního programu evropských sociálních demokratů. Dostupnost a kvalita veřejných služeb, na nichž stojí soudržná a sociální společnost, přímo souvisí s příjmy státu, který je zajišťuje. Jako sociální demokraté na do nebe volající praktiky poukazujeme soustavně,“ uvedla poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Výbor prošetří daňová pravidla v jednotlivých členských státech, zabývat se bude také jejich transparentností. Výsledkem jeho práce bude zpráva s legislativními návrhy, jak současnou situaci zlepšit a jak daňovým únikům čelit. Zpráva také pomůže lépe pochopit systém daňových dohod, které některé velké podniky uzavíraly s členskými státy. Právě tyto dohody umožňovaly ekonomickým gigantům, aby se vyhnuly placení daní v zemích, kde působí. Tím evropská ekonomika přišla o miliardy eur.

„Pokud tedy v Evropě hledáme zdroje na investice, tvorbu pracovních míst a nastartování hospodářského růstu, hledejme je právě zde. Proto jako sociální demokraté v Evropském parlamentu nechceme skončit pouze u vyšetřování daňových úniků v souvislosti s případem LuxLeaks, ale zajímá nás především to, co se bude dít, až vyšetřování skončí. Následovat musí konkrétní legislativní opatření. Pak se teprve ukáže, jak to kdo s bojem proti daňovým únikům myslí vážně a jak se k této věci postaví jednotlivé členské státy, včetně České republiky,“ dodala europoslankyně.

Sociálně demokratičtí europoslanci budou tvořit téměř čtvrtinu zvláštního výboru - dvanáct z celkových 45 členů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama