Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2015 10:35:00

Referendum aneb Co je nepravděpodobné

Referendum aneb Co je nepravděpodobné

Naše země je postavena na zkreslené legislativě, chatrné kontrole dodržování této legislativy, rozkrádání státu, a takto můžeme pokračovat dál.

Nechávám úplně mimo, do jaké míry je to následek nevědomosti, ideologie či úmyslu. Neklidné klima se projevuje ve všech sférách našeho života.

Společným jmenovatelem je zklamání z vývoje ve společnosti, zklamání ze slibovaného kapitalismu a úbytek životních jistot. Zhoršení individuální bezpečnosti, rozmach kriminality, rozkvět alkoholismu a drog. Zoufalý výhled velké části mladých nadějných lidí, dramatický růst politického pnutí ve světě, ekonomická krize, míra dostupnosti zdravotní péče a kvalita potravin.

Výše uvedené skutečnosti jsou jen průřezem toho, čím naše společnost prochází, a neblýská se na lepší časy. Všeobecné referendum není předání moci lůze, jak mnozí rádi říkají, ale možnost lidí vyjádřit se, podílet se na fungování společnosti, zapojit se aktivně do politiky. Měli bychom si všichni uvědomit, že přímá demokracie může být zcela nepochybně opravdovým lékem na výše citovaný marasmus, a to tím, že vyvolá v dnešní době dočista mizivý zájem občanů o politiku a v prvé řadě pocit zodpovědnosti samotných politiků za jejich jednání. Ono s nadsázkou lze konstatovat, že když občanům politici nevěří, tak by bylo snad lepší vyměnit lid.

Lid má mít podle mého soudu právo vykonávat efektivní kontrolní moc nad parlamentem. To je nezpochybnitelný fakt a posílení demokracie, na které by měly mít zájem všechny politické strany, ačkoliv může prosáknout určitá nevole od jistých politiků, protože by se mohlo odhalit tunelování nebo by to mohlo zkřížit plány různých lobbistů.

Občané musí mít možnost rozhodovat, samozřejmě ne otázky, které jdou proti demokracii, ty, co porušují základní lidská práva, zasahují do mezinárodního práva, do moci soudní. Je nepravděpodobné, že by všelidové hlasování bylo vyhlašováno víckrát než jednou během volebního období. Nutno dodat, že občané dosud v referendu rozhodovali pouze jednou, a to o přistoupení k EU někdy před dvanácti lety.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama