Dr.Dr. Jan N. A. Berwid-Buquoy

Dr. et Dr. Jan N.A, Berwid-Buquoy
  • KDU-ČSL
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2015 18:54:15

Uherský Brod: Osamělý vrah nebo spiknutí?

Uherský Brod: Osamělý vrah nebo spiknutí?

Naše zemička opět „zazářila“ ve světovém tisku, i když poněkud neslavně. V městečku Uherský Brod došlo k masové vraždě. Střelec prý byl labilní člověk a jeho manželka schizofrenička. Pachatele údajně neměl nikdo „rád“ a byl od roku 2002 bez práce.

 Při bližším průzkumu však tento románový obrázek neobstojí. Dokonce bych nevylučoval spiknutí.

    Pachatelem je jistý Zdeněk Kovář (63 let) bývalý elektrikář (takřka ve všech médiích uváděn pouze jako Zdeněk K.), žijící v řadovém domku v Uherském Brodě. Podle některých psychiatrů a polooficiálních údajů měl spáchat trestný čin v „afektu“ – prostě zkratkové jednání. Jedná se prý o „osamělého“ pachatele atd. Někdy propadám dojmu, jakoby policejní orgány právě spadly z měsíce.

    Podívejme se na celou kauzu zblízka a sledujme jí, jak se říká „pod lupou“. Coby bývalý britský zpravodajský důstojník bych se přikláněl k názoru, že se jedná o spiknutí, takže nejde o to, kdo je pachatel, nýbrž kdo jsou pachatelé. Samozřejmě je v současné fázi nutné primárně vycházet z indicií, ale to by zpočátku na podezření stačilo.

   V žádném případě se nejedná o nějaký čin v „afektu“, tzn. zkratkové jednání vůbec nepřichází v úvahu. Naopak se zdá, že pachatel (či pachatelé) vraždu předem plánovali a přesně podle plánu provedli. Také tvrzení o údajném „ubližování“ elektrikáři a jeho ženě Jarmile Kovářové (v tisku je její jméno jakoby utajováno) je bájnou snůškou. Nikdo jim nic nedělal. Kdyby tomu tak bylo, pachatel by vyhledal oběti, jenž údajně „ubližovaly“ jemu a jeho ženě. Na těch by se poté pomstil. K tomu ovšem nedošlo, takže premisa sociálního ponížení, jako opodstatnění zločinu, odpadá.

   Otázkou přesto zůstává, když někdo 13 let nepracuje (2002 – 2015), poměrně slušně žije, vlastní řadový domek se zahradou a ještě navíc si může dovolit zakoupit krátké střelné zbraně včetně munice v hodnotě cca. 25.000 Kč., jakým způsobem získává finanční prostředky? To vše nelze z peněžité podpory sociálního úřadu pořídit.

    Manželka vraha Jarmila, je prý „schizofrenička“. Proč jím není rovněž pachatel a držitel zbrojního pasu Zdeněk Kovář, když podle výpovědí svědků a jejich sousedů bylo chování  těchto manželů identické? Šlo o aroganci, sprosťárny, výhružky, urážky atd. na adresu celého sousedství. Obsah oněch reakcí a nelogičnost vyhrůžek, nemá se „schizofrenií“ nic společného a spíš to vypadá na zcela transparentní předávkování nějakými psychofarmaky (drogy).

   Pakliže by byl, v případě vraha, ve hře obchod s drogami, spiknutí s vícero pachateli, bych nevylučoval. Neboť, kde by bral 13 let nezaměstnaný elektrikář peníze na tak nákladný život a to ještě bez stabilního zaměstnání? Jeho dlouholetá nezaměstnanost transparentně dokazuje, že si žádné pracovní místo nehledal, ačkoli po elektrikářích a řemeslnících vůbec, je všude velká poptávka. Podle výpovědí jeho bývalých spolupracovníků byl Zdeněk Kovář vynikajícím a dobře placeným pracovníkem. Co mu 13 let nahrazovalo onu nadprůměrnou mzdu?

   Pakliže byly ve hře drogy, kdo mu je a jeho manželce dodával a komu je onen „nenápadný a milý“ elektrikář popřípadě dále prodával. A nyní pozor: Mezi hosty restaurantu „Družba“ mohli sedět právě dokonce spolupachatelé, se kterými případné drogové obchody prováděl a se kterými se rozhodl „zúčtovat“, ať již byly důvody jakékoliv. Pakliže se vyšetřování zaměří na pátrání vraždy v „afektu“, vydává se od samého počátku chybným směrem a výsledek (jak to již často bývá) skončí ve slepé uličce.

   Podívejme se jak pachatel přesně, plánovitě a promyšleně postupoval. Ačkoli je restaurace „Družba“ od jeho řadového domku vzdálena asi 1.5 km navštívil také i několik jiných gastronomických podniků a vypadalo to na to, jakoby tam někoho hledal.

   Jedna jeho známá, jménem Marie, sdělila Českému rozhlasu následující primární a velice důležitou informaci:

   „Myslím, že chtěl zavraždit někoho konkrétního, protože do restaurace Družba šel v osudný den víc než jednou. Mohl střílet kdekoliv, ale on šel na Družbu, někoho hledal. Nejdřív tam šel, pak se vrátil a znovu tam šel…“

   Podobnou informaci sdělil i starosta Uherského Brodu, Patrik Kunčar, serveru iDNES.cz. Starosta se dokonce v jednom z restaurantů s pachatelem potkal. Ano, zločinec cílevědomě hledal jakousi osobu – či osoby – se kterými hodlal učinit krátký proces. Od samého počátku se rozhodl je zlikvidovat krátkými střelnými zbraněmi. Ozbrojil se poloautomatickou pistolí CZ 75 B, ráže 9 mm Luger, sloužící prostřednictvím svého masivního kalibru především k útoku. Druhá zbraň však nasvědčuje něčemu jinému. Jedná se o krátký šestiranný revolver Alfa vz. 820, ráže 38. Je určený především pro sebeobranu. Facit? Pachatel patrně počítal s tím, že se s někým bude zřejmě o něco přít, sám bude napaden, popř. v ohrožení života a bude se muset bránit. Zde vzniká kauzální dedukce, že střelec se začal původně spíš připravovat k obraně -  a nikoli k útoku.

   Vypadá to dokonce na to, že měl se svou cílovou obětí v restauraci „Družba“ schůzku, ale nenalezl jí tam. Šel jí tedy hledat jinam. Potom se do „Družby“ vrátil a uviděl jí obědvat u stolu. Jako možnou motivaci k likvidaci bych viděl, že dotyčná osoba (resp. osoby) mu zůstala dlužna peníze za drogy, neboť iniciativa v hledání „delikventa“ byla zcela jasně na straně střelce. Asi se nedohodli a elektrikář Kovář střelil soka do hlavy. Trefit hlavu není vždy tak snadné, takže oběť musela buďto stát nebo sedět přímo před ním. Po první ráně 8 hostů uprchlo z lokálu a další se schoval na záchodě.

    Proč ten zbytek pachatel postřílel, není jasné. Není vyloučeno, že se přítomní pokusili zmocnit se jeho zbraně a přitom došlo k tragédii anebo se vrah chtěl zbavit nepříjemných svědků. V této verzi se přesto značně přepočítal. Když jednoznačně seznal, že přítomným policejním „těžkooděncům“ neunikne, zastřelil se sám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama