Mgr. Ing. Petr Vysloužil

kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Bedihošť
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2015 14:20:27

Kulturní tupost příslušníků IS mne nepřekvapuje

Kulturní tupost příslušníků  IS mne nepřekvapuje

Ničením starých památek Předního východu, které se momentálně bohužel nacházejí na území IS, se zařazuje toto hnutí k dalším ideologiím minulosti, proslulých svojí “kulturní tupostí”

 Při pohledu na videa islamistů oslavujících  ničení “pohanských model”se ve mne, jakož to  archeologovi, vře krev. Zázraky iracké archeologie nevyčíslitelné hodnoty  jsou tu ničeny s brutální bestialitou. Ponechme nyní stranou jejich odporné zločiny vůči ostatním lidem, ve jménu jejich zvráceného výkladu islámu.

Argumenty islamistů vycházející z výkladu Koránu, jež by je  opravňovalo k ničení památek jsou naprosto zcestné. Zničení soch dávných starověkých božstev jen potvrzují indicie o naprosté neznalosti Koránu příslušníky IS, a jen tímto prokazují mnohá svědectví lidí, pobývajících určitý čas v IS. Příslušníci IS se  ohání slovy Proroka o ničení model. Sám jich údajně při svých výbojích prý  mnoho zničil, i při samotném obsazení Mekky. Tyto modly však byly tzv. živé, tedy ty, ke kterým se lidé tehdy modlili. Nebo byly symbolem kultury daného  národa.  V minulosti tak tomu  mnohdy bylo při ovládnutí  momentalně slabších  těmi silnějšími. Zničením takových zpodobnění bohů se měla podkopat jejich “božská síla” a podrobenému národu lépe vnucena ideologie nová. Ničení “model” již tisíce let zaniklých říší Akkadu a Asýrie jen dokazuje kulturní návrat této oblasti v držení IS do “pravěku”.

 Evropa si podobnymi excesy v minulosti prošla taktéž, ale snad již tohle máme za sebou. Ohavnost takových “zločinů “ by ale neměla být úplně zapomenuta.

S podobným ničením symbolů nepohodlné  víry - křestanství si v moderní době zadala ideologie stalinského bolševismu v Rusku při ničení ikon a celých křesťanských svatostánků. Nacismus se svým ničením symbolů judaismu. Čínský maoismus se svou Kulturní revolucí.

 Zkušenost tohoto rázu máme i doma. V historii českých zemích  se děla ve jménu reformace, ať již po  kalvínském  či po  táborském “ohňovém”  způsobu.

Jen tolik námi obdivovaná katedrála sv. Víta by mohla vyprávět o kalvínské “očistě”     za časů panování “zimního krále” Fridricha Falckého.

Ale zpět k této nejnovější kulturní ztrátě. Ptám se proč? Vedení IS asi zamýšlí dalším takovým zločinem snad ještě více ranit západní svět. Zdá se, že v mém případě se jim to podařilo.

Tolik o mém rozhořčení nad ztrátami vzácných kulturních památek  v současnosti v podání   “neohrožených” bojovníků IS.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama