ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2015 10:32:00

Jsem rád, že vznikl zvláštní výbor kvůli aféře LuxLeaks

Jsem rád, že vznikl zvláštní výbor kvůli aféře LuxLeaks

Nově vytvořený zvláštní výbor Evropského parlamentu pro daňová rozhodnutí a jiná opatření podobná svojí povahou a účinkem (TAXE) se tento týden sešel ke svému prvnímu pracovnímu zasedání. Výbor vznikl minulý měsíc v reakci na aféru „LuxLeaks“.

Ta odhalila daňové dohody mezi nadnárodními společnostmi a úřady některých členských států.

Jsem rád, že myšlenku na ustavení zvláštního výboru, s níž přišla frakce ALDE, podpořil Evropský parlament a tento výbor tak mohl začít pracovat.

Členové výboru na pondělním zasedání debatovali o postupech a metodách, jak se svého úkolu co nejlépe zhostit v pevně daném časovém období šesti měsíců a prověřit daňová rozhodnutí a další sporné praktiky členských států od 1. ledna 1991. Poslanci také prověří přístup Evropské komise k veřejné podpoře v členských státech a transparentnost jejich daňových rozhodnutí.

Výbor se pro svou činnost rozhodl využít už existující materiály a dokumenty, pocházející např. z OECD, a zorganizovat slyšení představitelů a expertů EU. Výbor se také rozhodl překročit svůj institucionální rámec a mluvit s novináři, odboráři, zástupci neziskového sektoru i s akademiky. Výbor navrhl zřídit webovou stránku, jejíž prostřednictvím budou členové získávat informace o daňových rozhodnutích od zainteresovaných osob, firem a institucí.

Na příští zasedání výboru TAXE, které se uskuteční 30. března, byli pozvání komisaři Margrethe Vestagerová a Pierre Moscovici.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama