Ing. Alois Sečkár

Volby za námi, práce před námi...
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2015 10:19:35

Pětiminutové zastupitelstvo

Pětiminutové zastupitelstvo

Včera jsem se chystali vystoupit na jednání Zastupitelstva MČ Praha 4 ohledně návrhu rozpočtu na rok 2015. Jak to dopadlo, si přečtěte v článku.

 Ano, mohli jsme pro vás uspořádat normální zasedání zastupitelstva. A krásné. Zdlouhavé jednání, občanské interpelace a potom nějaká ta vábnička pro místní voliče. Jenomže my jsme řekli – NE! Žádné zastupitelstvo. A když cirkus, tak pořádný!

Jednání zastupitelstva Prahy 4 mě za ten rok a půl, co je sleduji, nepřestávají fascinovat. Škoda, že je jich do roka jako šafránu, protože jsme snad pokaždé svědky něčeho nového a úžasného. Zvolání „tak teď už jsem viděl všechno“ je zjevně domýšlivostí nejen na internetu, ale i v místní komunální politice. Dnes jsme pro změnu viděli prý nejkratší zasedání od roku 1992, které skončilo po pěti minutách neschválením pořadu jednání (výsledek hlasování o programu ZDE).

S krátkým předstihem jsem byl upozorněn, že se něco takového chystá, takže to pro mě nebyl úplný šok, jako asi pro některé občany, kteří přišli na zastupitelstvo řešit své problémy, nebo se chtěli podívat, jak jejich zvolení zástupci pracují. Kvůli začátku v 10 hodin středečního dopoledne je to nejspíš stálo výběr volna v práci. Je otázkou, zda je to znechutilo víc, než obvyklá zdlouhavá mnohahodinová jednání. Každopádně neviděli víc, než krátkou epizodu ve hře „Sestřel si svého starostu“. Oficiálně v ní jde o špatnou komunikaci a nekvalitní návrh rozpočtu na rok 2015.

Měl jsem k tomu návrhu rozpočtu připravený diskusní příspěvek. Chtěl jsem se zeptat TOP09, proč nyní spolupředkládají schodkový rozpočet krytý prostředky, které se nevyčerpaly z rozpočtu 2014, když před rokem z opozičních lavic tvrdil předseda klubu TOP09 Martin Plíšek:

„My tento rozpočet nepodpoříme z obecného hlediska z toho důvodu, jak je koncipován. Je koncipován jako schodkový, deficitní s tím, že plánovaný schodek má být kryt z rozpočtové rezervy a nevyčerpaných prostředků na dřív, v minulosti schválené akce.“ [1]

Zajímalo mě, jak je možné, že se více než čtvrtina výdajů navrhovaných pro rok 2014, nevyužila. Je sice rozhodně lepší skončit v přebytku nežli ve ztrátě, ale přesto mi přijde zvláštní, že se odhad a realita liší o tolik.

A nakonec mě zajímalo, kam se s křesly v Radě poděla někdejší transparentnost Zelených. Před rokem se paní Iva Kotvová nechala slyšet:

„[…] poukážu také na tu formu, která je velmi důležitá z hlediska přehlednosti a transparentnosti rozpočtu. My jako zastupitelé jsme se možná za ta léta už s tím trošičku naučili pracovat, nicméně rozpočet ve formátu PDF – s tím se nedá pracovat, tam se nedají věci porovnávat, vyhledávat. Řekla bych, že je velmi uživatelsky nepřátelský.“ [2]

Naprostý souhlas. Ale co letos předložila Rada MČ Praha 4, jejíž je paní Kotvová součástí? Stejné nepřehledné PDF, kde asi jediný rozdíl je, že letošní je ještě o 50 stránek delší než minulé. Pokud jsou v rozpočtu nějaké zásadní chyby, které údajně stojí za snahou části zastupitelů zbavit se starosty Štěpánka, nebyl jsem schopen je v dostupném materiálu objevit. Nebyl jsem tam vlastně schopen objevit skoro nic, a protože scrollovací kolečko myši je ta součást, která vždycky odchází první, tak jsem se o to v zájmu zachování mého elektronického hlodavce popravdě ani moc nepokoušel.

Na to všechno jsem se chtěl zastupitelů ptát, ale nedostal jsem dnes možnost. Tak snad příště, nové jednání musí být dle zákona svoláno do 15 dnů. I když kdo ví, co nás čeká. Mohl by zase někdo odcestovat na dovolenou na Kypr nebo si pouštět pusu na špacír při setkání s občany a budeme mít opět o zábavu postaráno i bez rozpočtu.


[1] Zápis z jednání zastupitelstva dne 13. 2. 2014 (str. 101-102)

[2] Zápis z jednání zastupitelstva dne 13. 2. 2014 (str. 118-119)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama