Mgr. Zuzana Stöcklová

Středočeský kraj; sociální věci
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2015 15:42:00

Chceme spravedlivé zastoupení žen v politice

Chceme spravedlivé zastoupení žen v politice

Ženy nedostávají v politice tolik prostoru, kolik by v moderní evropské demokracii měly, a to chceme změnit, říkají před sjezdem České strany sociálně demokratické členky Oranžového klubu.

Sociální demokracie by pak měla jít jako levicová strana příkladem a zavést např. kvóty na kandidátní listiny.

V České republice se v nejvyšších patrech politiky pohybuje jen kolem 20% žen a neexistuje jistota, že se situace zlepší přirozenou cestou. Sociální demokracie jako strana není výjimkou, ve vedení má v současnosti jen jednu ženu z celkem pěti pozic, čímž ve srovnání s jinými sociálně demokratickými stranami v Evropě zaostávají. „Domníváme se přitom, že obě současné kandidátky na místopředsedkyně, tedy Michaela Marksová-Tominová i Lenka Teska Arnoštová, jsou velmi kvalitní a rozhodně mají obě v užším vedení strany své místo,“ říká předsedkyně Oranžového klubu Zuzana Jentschke Stöcklová.

Kvóty na kandidátních listinách jsou pak jednou z nejefektivnějších cest, jak rychle „znormalizovat“ spravedlivější zastoupení žen, případně méně zastoupeného pohlaví obecně, ve vysoké politice. „Nějaká forma kvót, ať už stranických nebo státem stanovených, existuje ve třiadvaceti zemích v Evropě, Česká republika je jednou z mála zemí, kde neexistují,“ připomíná Zuzana Jentschke Stöcklová. „Je zvláštní, že reprezentativní zastoupení regionů v parlamentu nikdo za tzv. sociální inženýrství nepovažuje, ale snaha o nápravu podreprezentovanosti poloviny populace, žen, v politice je terčem ostré kritiky,“ dodává Jetschke Stöcklová.

Odmítá přitom, že by přímo v sociální demokracii bylo málo žen, ve členstvu je jich 35%, nebo že by nebyly dost kvalitní. Vedle kvót proto Oranžový klub navrhuje stanovit transparentní kritéria pro obsazování důležitých pozic, například na základě let praxe, vzdělání nebo třeba znalosti jazyků.  Nechce ale zůstat jen u stranické politiky, vedle vyššího zastoupení žen Oranžový klub chce prosazovat i další agendy, které se týkají žen zlepšení jejich postavení ve společnosti, ekonomice i rozhodování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama