Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2015 12:37:14

Úvěrové společnosti lhaly klientům. ČOI mlčela

Úvěrové společnosti lhaly klientům. ČOI mlčela

Česko má co dělat se skandálním chováním úvěrových společností. Podle evropské směrnice musí mít úvěrová smlouva uvedeny veškeré údaje použité pro výpočet této sazby. V praxi se tak nedělo nic.

 V čem tedy konkrétně vězí celý problém? Problém spočívá v tom, že ČOI akceptovala RPSN, která započítávala i variantu, kdy je při výpočtu úroku započítaný i poplatek za sjednání úvěru, což je v příkrém rozporu s evropskými pravidly. Úvěrové společnosti tak mohly uvádět nižší RPSN, než ve skutečnosti byla.  Jinými slovy, klienti ve skutečnosti platili více, než měli oficiálně na papíře. Asi každý uzná, že takové nehorázné jednání nelze nazvat jinak, než podvodem!

Nelze kritizovat jen úvěrové společnosti

Jak už jsem naznačoval, nemůžeme kritizovat jen samotné úvěrové společnosti. Máslo na hlavě má i samotný český dozorový orgán, který měl celé věci zabránit. ČOI nad celou věcí zavírala oči a tvrdila, že je vše v pořádku. Důsledkem fatálního selhání ze strany ČOI bylo po dobu tří let umožněno porušování zákona. Uvěrové společnosti mohly uvádět výši RPSN až o polovinu nižší, než jaká ve skutečnosti je. Mnozí klienti se potom určitě divili, že platí více, než čekali.

ČOI  tak neplnila své povinnosti nezávislého dozorčího orgánu a něco takového se už více nesmí opakovat. Klienti musí dostávat přesné a úplné informace a nelze tolerovat, aby jim úvěrové společnosti lhaly. Na závěr se ptám: Když nemůžeme čekat spolehlivost od kontrolních orgánů, tak potom kde?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama