Jan Vondrouš

  • NE-VOLIM.CZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2015 7:21:05

Jedno smutné nekulaté výročí, přesto zapomenuté

Jedno smutné nekulaté výročí, přesto zapomenuté

Trochu déle jsem čekal, zda se neobjeví alespoň malá zmínka o památném dni, kdy byl zbytek Československé republiky obsazen nacistickým Německem a kdy z popudu Adolfa Hitlera vznikl fašistický Slovenský stát.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Již delší čas zaplňují média zprávy o tom, jak naší zemí projede „nějaký“ americký konvoj. Média denně přichází s informacemi, kudy pojede, kdo proti němu brojí, kdo h naopak vítá, a mediální chtěné rozdělování společnosti na dva nesmiřitelné tábory slaví úspěch. V kontextu současného dění se  tedy datum 15. března 1939 evidentně soukromým a veřejnoprávním médiím zřejmě nehodilo do krámu.

Nechci a nehodlám nikterak komentovat dění na Ukrajině, protože zkrátka k tomu nemám dostatečné a pravdivé informace. Ty, které mi přichází z obou stran, ať již z té pro – ruské, či pro – ukrajinské, jsou plné dezinformací a chtěných lží, ze kterých prostě dnes po mediálním masakru, svobodný a pravdivý názor učinit ani nelze. Přesto si ale nedovolím poznámku, že přílišné obavy bych neměl z jednoho historického důvodu, který se najednou již taky „jakoby“ náhodou zamlčuje. Jedním z mála velmi dobře zorganizovaných vojsk, která si udržela své postavení a prakticky dokázala dobít a ovládnou Rusko (minimálně to území, které potřebovalo mít pro svou správu přesun dalších uskupení) byly Československé legie. To, že nám to v rámci socialistického bloku oni Sověti roku 1968 na dvacet let „oplatili“, ještě neznamená, že český národ zdegeneroval po vojenské stránce úplně. Naše mise, nechť jsou toho důkazem a našim vojákům i nyní patří čest!

Nebudu tedy komentovat onen konvoj, který je víc medializován, než aby sloužil nějakému skutečnému účelu. Mimo tu propagandu. Navíc takových konvojů přes naše území projíždělo v minulosti již několik a nikoho sem nikde ani transparenty pro či proti, prostě neviděl. Možná ale nyní, když nám tak média denně servírují, jak je potřeba k tomuto zaujmout postoj, půjde celý národ do ulic, jedni na pravou, druzí na levou stranu, aby ukázali ten správný postoj, jak si média, nebo ten kdo je ovládá, přejí.

            Mne osobně ale daleko víc zasáhla jiná věc. To, že média jaksi zamlčela jiný historický konvoj, který nás v roce 1939 prakticky převálcoval. Možná se to nyní nehodilo do krámu. Kladu si ale otázku, jak důležité datum bude pro nás a náš národ 15. březen 1939 za pár desítek let a jak důležité bude datum 1. dubna (či, kdy to mají „jet“) 2015. Když se za dvacet let zeptají dětí, co jim připomíná toto datum, troufám si říci, že více jak polovina z nich odpoví: zda se nejednalo o pouhý „apríl“.

            Tak tedy ještě jednou si dovolím připomenout: dne 15. března 1939, přes záruky dané Anglií a Francií, nás obsadila vojska hitlerovského Německa a dne 16. března 1939 byl vyhlášen tzv. protektorát Čechy a Morava. Již pár dní po obsazení byla spuštěna akce „mříže“ při níž bylo zatčeno mnoho tisíc českých vlastenců, a mnoho z nich, ještě před tím, než padl první výstřel druhé světové války, položilo svůj život. Desetitisícové manifestace konané u příležitostí různých svátků a výročí, a počátky odbojových akcí daly jasně najevo, že nikdy nebudeme národem porobeným, který by se jen tak jednoduše vzdal. Československé perutě v rámci RAF, atentát na zastupujícího říšského protektora, Lidice, Ležáky, nechť jsou toho stále větším důkazem, než jeden „aprílový“ přejezd.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama