Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2015 11:26:00

Veleba nás vrací k předlistopadové cenzuře

Veleba nás vrací k předlistopadové cenzuře

Vyjádření k senátní novele zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Novelu dnes navrhovatel Jan Veleba vzal zpět a na programu 7. schůze Senátu tak tato úprava nebude oproti původnímu programu projednána.

Senátní klub Starostové a nezávislí (STAN) odmítá návrh změny zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, s nímž přišel senátor Jan Veleba (SPO).

Tento návrh vnímáme jako omezení demokracie a svobody. Naopak může být považován za počátek návratu k předlistopadové cenzuře.

Návrh zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích hovoří mimo jiné o tom, že poplatníkem televizního poplatku není po dobu 5 let osoba, o které Česká televize zveřejnila nepravdivou informaci, pokud tak konstatovala Rada České televize nebo Rada pro rozhlasové a televizní vysílání anebo soud takové osobě přiznal právo na uveřejnění odpovědi nebo dodatečné sdělení podle zvláštního zákona. Obdobně to platí pro rozhlasový poplatek. 

Druhý odstavec zase navrhuje, že poplatníkem televizního poplatku není osoba, která v lednu kalendářního roku zašle částku ve výši 1,2 násobku ročního televizního poplatku jako dar ve prospěch příspěvkové organizace nebo veřejně prospěšných právnických osob, jejichž hlavní činností je provoz kulturního zařízení nebo televizního vysílání. Domníváme se, že by následoval stejný průběh jako s loterijním zákonem, kdy si někteří plátci takovou organizaci sami založili a peníze pak vložili do ní, což bylo nakonec ze zákona odstraněno.

Jan Horník, předseda senátního klubu Starostové a nezávislí 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama