Jižní Město - náš domov

  • JM-ND
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2015 14:08:57

Sýkora - Místa ve školkách chybí, rodiče se obávají zvýšení školného

Sýkora - Místa ve školkách chybí, rodiče se obávají zvýšení školného

Praha 11 se chystá zvýšit počet míst v mateřských školách na Jižním Městě, protože jich podle vyjádření vedení městské části (viz. Klíč č. 3/2015) není dostatek.

Do roku 2018 jich chce zřídit celé stovky.  Minulé vedení úřadu za sedm let dokázalo vytvořit téměř tisícovku míst, což bylo nejvíc v celé Praze, a uspokojilo požadavek drtivé většiny rodičů. Vedení radnice v čele se starostou Jiřím Štylerem se chystá k podobnému kroku v polovičním časovém horizontu. A rodiče dětí se obávají zvýšení školného, protože někde se na nová místa musí sehnat peníze. „Slyšeli jsme, že poslední peníze na nová místa jsou v rozpočtu městské části na opravu pavilonů v mateřince Schulhoffova. Pokud budou chtít budovat další, pak se ptám, kde na to vezmou. Někteří rodiče slyšeli, že se údajně bude zvyšovat školné. „Už nyní platíme dost peněz, takže by pro nás další zvýšení bylo neúnosné,“ shrnula obavy rodičů matka čtyřletého Jakuba, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Také záměr neumisťovat v mateřinkách na Jižním Městě děti, které tu nemají trvalý pobyt, má poněkud diskriminační charakter.  Řada rodičů v Praze 11 žije a pracuje, ale nemá tu z různých osobních důvodů trvalý pobyt. Podle strategie úřadu budou muset každé ráno budit své potomky o hodinu dříve, aby je odvezli do jiné části Prahy a pak se vrátili do zaměstnání na Jižním Městě. Stejně zbytečnou cestu pak absolvují odpoledne. Naopak, díky trvalému pobytu například u prarodičů, umístí Praha 11 děti rodičů, kteří žijí jinde, ale nemohou pro své dítě sehnat místo ve čtvrti, kam ve skutečnosti patří. I v minulosti se přednostně umisťovaly děti z Prahy 11. Každá žádost, která nesplňovala základní požadavek, trvalý pobyt, však byla posuzována individuálně, a to právě kvůli diskriminačnímu rozměru striktního trvání na trvalém pobytu. 


Petr Sýkora, zastupitel Prahy 11 za Jižní Město – náš domov

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama