Mgr. Tomáš Zůbek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2015 19:33:00

Názorová jednota není vždy nejlepším hnacím motorem

Názorová jednota není vždy nejlepším hnacím motorem

I když jsem nebyl přímým účastníkem a delegátem našeho aktuálního Sjezdu, i tak jsem podrobně sledoval vše, co k této události nabízely mně dostupná média, včetně přímých přenosů „naší, tedy České televize“.

Podle mého názoru personální otázky Sjezdu dopadly tak jak měly a myslím, že je to tak dobře. Včetně úpravy našich Stanov. Je politicky správné, že pozici I. místopředsedy obhájil předsedou Sobotkou podporovaný kandidát a to především z důvodu, že v opačném případě by se okamžitě znovu oživily diskuze kolem dvojkolejnosti vedení ČSSD, které minulosti způsobily naší straně spoustu problémů.

Podle mého názoru už ale není zcela dobře, že druhý nejvážnější dominant na tuto funkci nedostal následně od delegátů možnost pracovat v nejužším vedení strany jako řadový místopředseda. Prostě proto, že názorová jednota centra není vždy nejlepším hnacím motorem, a také proto, že výrazná podpora tohoto kandidáta v tajné volbě, v konfrontaci předcházejících nominací krajských konferencí, byla nepřehlédnutelná.

Co, ale bylo pro mě, jako dlouholetého člena strany v jednacím maratonu Sjezdu jednoznačně nepřijatelné, byly debaty na téma našeho vztahu k hnutí ANO. Václav Moravec označil tento stav v následné nedělní debatě za zchizofrení situaci. Mně osobně přišly tyto diskuze na půdě sjezdového jednání za, lidově řečeno, spíše trapné a navíc i politicky škodlivé. Argument, že tato debata byla zahájena nejprve delegáty Sněmu ANO, a byla tak vlastně jen jakousi reakcí na takto předchozí výpady, mnoho u veřejnosti nezabere. Stejně tak jako možná představa zisku politických bodů pro sociální demokracii. Už jen z toho důvodu toho, jak pro sebe obratně, celou věc následně jednoduše okomentoval samotný předseda ANO. Sociální demokracie v osobě svého zástupce byla pověřena sestavením Vlády a je to tedy ona, která nabídla a umožnila tuto účast i zástupcům ANO. Tento fakt nelze nijak oddiskutovat a zdůvodnění, že jinak bychom vládu s naší účastí nesestavili je, pro velkou většinu voličů kteří běžně řeší jiné než politologické otázky, nepodstatné.

To, že po cca roce a půl reprezentanti stejné ČSSD, bez ohledu na stranickou hyearchii, předkládají veřejnosti katastrofické scénáře a varují před osudem demokratického zřízení naší republiky za předpokladu působení uskupení podobných typu ANO, je opravdu pro tu stejnou veřejnost nesrozumitelné. Osobně bych navrhoval, i s ohledem na blížící se krajské volby, spíše synergicky využít nesporně kladných odrazů lepší efektivity práce a vnímání současné Vlády u veřejnosti a pragmaticky dohodnout stávající model koexistence i pro tyto případy. Že tento model je funkční je nesporné. Věřím, že i přes některé sílící kuloární informace o podstatě již dohodnutých variantách budoucí možné vládnoucí koalice v našem kraji (samozřejmě bez naší přítomnosti) je tento cíl stále možný. Stejně jako navrhuji, aby tato aktivita byla prioritou naší krajské reprezentace již v současnosti.

T. Zůbek, předseda MO ČSSD Kunovice

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama