Ing. Jiří Oberreiter

Nezávislý politický konzultant
  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2015 22:23:46

Máme jedinou možnost jak dál : mysleme nově !!

Máme jedinou možnost jak dál : mysleme nově !!

Nebojme se volit nové strany, nové lidi, nové programy. Nevolme ty, co zklamali, co se neosvědčili.

 Máme jedinou možnost jak dál :  mysleme nově !!

Od sametové revoluce uběhlo čtvrtstoletí a všichni jsme nejen o 25 let starší, ale hlavně o hodně zklamanější, rozčarovanější a skeptičtější.

Z většiny z nás již dávno vyprchaly počáteční nadšení a eufórie. Již dávno víme, že velká většina těch, do kterých jsme vkládali naděje, zklamala.

Již nikdo z té ohromné škály protagonistů posledních 25 let si téměř nedovolí připomínat úspěchy posametového vývoje, které se víceméně smrskly snad na nanejvýš věčně omílanou možnost cestování, umožnění soukromého podnikání a postavení ohromného množství obchodních řetězců krmících nás nekvalitními a předraženými produkty na jedné straně, a doslova vykořisťujícími své zaměstnance na druhé straně.

A těch několik našich úspěšných podniků? Ty vznikly spíše navzdory „novým pořádkům“ a díky pracovitosti, cílevědomosti a houževnatosti svých zakladatelů a manažerů.

Většina těch, za tuto zkázu zodpovědných,  je někde schována,  užívá si „své„  a má obavy z toho, aby Stranou Práv Občanů prosazovaný zákon o prokázání původu peněz a majetku ještě dlouho Parlamentem neprošel a neviděl světlo světa.

Druhou stranou bilance je předlouhý seznam všeho toho, co jsme ztratili. Především je třeba zdůraznit a připomenout, že náš současný deficit veřejných financí je cca 1.8 bn Kč. To další, o čemž se příliš nemluví, je hodnota zničených, zašantročených a rozkradených dříve docela dobře jdoucích podniků. Tato hodnota se odhaduje na další 2.5 – 3.0 bn Kč. Kde je náš průmysl ? Kde jsou bývalé úspěšné podniky? Kde je SONP Kladno, sklářský průmysl, textilní průmysl, obuvnický, obráběcích strojů…Kde je zemědělství a naše soběstačnost? Kde je ovocnářství, cukrovarnictví, proslulé bramborářství, mlékárenství, produkce masa atd. Kam mizí naše lesy ? Kde je Československá plavba labsko oderská a námořní flotila atd. ? Jak dopadly Československé aerolinky, druhé nejstarší na světě ? Kde je zahraniční obchod a jeho afilace ve světě? Kam se poděla  po mnoho desetiletí budovaná klientela po celém světě? A jaká je spokojenost se zdravotnictvím, bezpečností obyvatel a zaměstnaností? Kam se poděla výstroj, výzbroj, pozemky, kasárna, cvičiště atd. naší armády ? A jaký je stav justice ? Jsou soudci a další opravdu nezávislí ?

Spokojenost obyvatel s posametovým řízením země není vysoká. Rozevřely se sociální nůžky, vznikly negativní společenské jevy jako je bezdomovectví, grupy exekutorů, dluhové pasti, vydírání, finanční ráje, neidentifikovatelné akcie, narůstá zločinnost, strach z nezaměstnanosti, obavy o budoucnost atd.  

Kde jsou tzv. tradiční politické strany? ODS je bez koncepce, vize a programu. Propadla, mizí a p. Němcová s několika svými druhy nakonec zhasne světlo a zmizí ze scény. A pan exprezident Klaus z ní pro jistotu zmizel již dávno. Na závěr svého politického působení se lišácky usmál, svým chlapcům popřál hezké stáří a příjemné užívání si získaných majetků, vyhlásil amnestii pro všechny, kteří ji potřebovali, a šel. TOP 09 v tichosti sestupuje a  její otcové zakladatelé za sebou zanechávají jenom nepříjemný politický a ekonomický odér. Snad konečně se nad nimi také zavře voda a voliči prozří. A tzv. levicová ČSSD ? I ta statečně asistovala u všeho špatného. A svým posledním sjezdem jenom naznačila co je a kam míří.  Vnitřní rozpolcenost se snaží vyvážit kvótou pro ženy. Pan předseda jistě ví, proč to dělá. Ženy do politiky samozřejmě patří. Měly by se tam ale dostat na základě své minulé práce a přirozeným výběrem. Zdá se mi, že kvóty jim spíše ubližují než prospívají. A KDU-ČSL ? Spoléhá na své tradiční voliče podporující konzervativní křesťanské hodnoty. Bohužel, její představitelé byli také namočeni do všech možných afér a podpora církevním restitucím jim příliš nepomůže.

Díky za to, že v naší zemi existuje a uplatňuje se parlamentní demokracie s cyklicky se obměňujícími poslanci. Bohužel, ani to ale není bezchybné a zárukou objektivního výběru toho nejlepšího lidského materiálu.

Pro radikální zlepšení kvality naší politické reprezentace vidím splnění dvou naprosto nutných podmínek : 1. aktivaci alespoň poloviny z těch cca 40 % voličů, kteří se obvykle voleb neúčastní. Tím by se do voleb zapojilo cca 80 % oprávněných voličů, což by výrazně pomohlo k objektivizaci volebních výsledků.  2. Poučit se z minulých chyb a definitivně nevolit politické strany, které zklamaly a na svém kontě mají pouze neúspěchy, podrazy a všemožné kauzy.

Za nový přístup k volbám považuji především přesvědčit nevolící oprávněné voliče, aby šli k volbám. Dále oprostit se od široce artikulovaného  „stejně se nic nezmění ; oni si to stejně udělají podle svého ; na mém hlasu nezáleží ; všichni jsou stejní“, atd.

Jedině tím, že k volbám půjde více voličů a budou volit nové politické strany, nová hnutí a nová uskupení, dojde k potřebným změnám. Volme stranické programy a nikoliv hesla. Volme osobnosti a nikoliv známé šíbry. Nebojme se volit nové lidi, nové tváře, nové programy. Chtějme široký výběr a možnost výběru. Kontrolujme plnění programů. Chtějme odvolatelnost politiků, jak to má ve svém programu Strana práv občanů. Chtějme něco nového, chtějme více práv pro občany. Nevracejme se o své vůli k neosvědčenému a překonanému! Již nevolme ty, kteří zklamali. S politiky, kteří zklamali, se nehneme z místa. Pouze bychom konzervovali současný neuspokojivý stav.

Ing. Jiří Oberreiter

Předseda Krajského výboru SPO Praha

30.3.2015

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama