JUDr., PhDr., Zdeněk Ondráček, Ph.D.

  • KSČM
  • Trutnov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2015 16:05:02

Kdo zaplatí Vrbětice?

Kdo zaplatí Vrbětice?

Poslanci odmítli dát policii pravomoc zajišťovat majetek osob podezřelých ze spáchání trestného činu, čímž dál přetrvává možnost jeho "vyvedení", což může ztížit náhrady vzniklých škod.

Muniční sklad ve Vrběticích je postupně vyklízen a munice je převážena do nového muničního skladu v Květné. Areál je však třeba i nadále střežit a podle dostupných informací to zajišťuje nejméně 210 vojáků. S tím vším jsou samozřejmě spojeny nemalé finanční náklady, které jen armáda pro tento rok vyčíslila na 80 milionů korun. Ministerstvo vnitra žádá pro policii 47 milionů korun. Celkové náklady zřejmě přesáhnou 155 milionů korun. Náčelník generálního štábu Armády ČR Petr Pavel se již vyjádřil, že armáda situaci ve Vrběticích nezavinila a bylo by nefér, aby nesla důsledky. S tímto se dá souhlasit. Nemohu jinak než si položit otázku, a kdo tyto náklady zaplatí? Budou to firmy, které muniční sklady provozovaly, resp. provozují nebo to budeme v konečném důsledku zase my, více než 10 milionů občanů, včetně nemluvňat, kteří jsme tuto situaci taktéž nezavinili? 

Jistá možnost, aby vzniklé škody nebo vynaložené náklady hradily ti, kteří je způsobili se připravovala novelou zákona o výkonu zajištění majetku a věcí v trestním řízení (sněmovní tisk č. 305). Smyslem této novely byla možnost pro orgány činné v trestním řízení zajistit nároky poškozených tím, že bude zajištěn majetek osoby podezřelé ze spáchání trestného činu. Upravoval by to nový § 49a trestního řádu, který by zněl: „Je-li důvodná obava, že uspokojení nároku poškozeného na náhradu škody nebo nemajetkové újmy způsobené trestným činem nebo na vydání bezdůvodného obohacení získaného trestným činem bude mařeno nebo ztěžováno, lze v přípravném řízení jeho nárok až do jeho pravděpodobné výše nebo rozsahu zajistit již před zahájením  trestního stíhání na majetku osoby podezřelé ze spáchání trestného činu; ustanovení § 47 až 49 se přitom užijí přiměřeně.“ Při třetím čtení návrhu zákona, na 25. schůzi Poslanecké sněmovny, byl poslancem za TOP 09 podán a následně i poslanci ze všech klubů, s výjimkou KSČM, schválen pozměňovací návrh, který toto ustanovení vypustil, a to s odůvodněním, že jde o protiústavní opatření. Poškozený v českém právním řádu tak i nadále zůstává podřadným subjektem oproti osobě, proti níž se trestní řízení vede. 

Kdyby již takový zákon byl, tak v případě muničních skladů ve Vrběticích, kde  policie dosud nikoho neobvinila, by bylo možno zajistit majetek firem nebo osob sklady provozující, které jsou podezřelé ze spáchání trestného činu obecného ohrožení nebo alespoň nedovoleného ozbrojování. Takto je dle mého názoru vysoce pravděpodobné, že dotčené firmy se začnou svého majetku zbavovat, převedou je na nějakou dceřinou společnost s neprůhledným vlastnictvím, prohlásí, že díky medializaci jsou v citelné ztrátě a nakonec dojde k insolvenci.  A až za několik let dojde i na řešení náhrad škod bude celá věc uzavřena s tím, že společnost nemá žádný majetek. Na tomto místě si tedy mohu odpovědět na svoji otázku, kdo uhradí vzniklé škody, náklady na střežení a odvoz munice? Budeme to zase my všichni. Proč? 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama