Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2015 16:21:42

Bože, chraň Ukrajinu. Chráníš tím i nás

Bože, chraň Ukrajinu. Chráníš tím i nás

Situace na Ukrajině nebyla nikdy jednoduchá a krvavé dvacáté století v tomto regionu skvěle popsal americký historik Timothy Snyder v knize "Krvavé země".

Tam vysvětluje, jak se stalo, že v době míru mezi válkami v regionu zahynulo sedm milionů lidí a v době druhé světové války dalších sedm milionů.

Bohužel, ačkoli kniha byla napsána ještě před Majdanem, zdá se, že má pokračování. Situace na Ukrajině se opět nevyvíjí dobrým směrem. Mrtví na východě Ukrajiny se sice počítají "pouze" na tisíce a v porovnání se statisíci mrtvými v Sýrii se tedy nedostávají každý den na první stránky novin, ale v zemi bublá vnitřní konflikt.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění popularita prezidenta Porošenka i premiéra Jaceňuka rapidně poklesla a dnes by volby zdaleka nevyhráli. Není divu. Životní úroveň se nezvyšuje, naopak rapidně se zhoršuje, konflikt na východě nekončí, naopak eskaluje. Vliv oligarchů se nesnížil, naopak kvůli válečným dodávkám vzrostl. Korupce nezmizela, ale ta snad jediná zůstala na stejné úrovni jako před volbami, protože větší již být snad ani nemůže.

Východiska v nedohlednu. Náčelník kyjevské policie Oleksandr Tereščuk uvedl, že se v Kyjevě stokrát zvýšil nezákonný prodej zbraní. I bez tohoto nelegálního ozbrojování jsou dnes v zemi tisíce ozbrojenců, vojáků soukromých armád oligarchů. Další ozbrojenci náleží k praporům Pravého sektoru, původně radikálních fanoušků "pravého sektoru" Dynama Kyjev, jejichž vůdce Dmytro Jaroš dnes otevřeně vyhrožuje "novým Majdanem", ale vyzbrojeným.

Souhlasím s tezí, že na Ukrajině selhala Evropská unie a její vyjednavači. Na Majdanu řečnila celá plejáda evropských politiků a slibovala Ukrajincům lepší budoucnost. A natěšeni těmito řečmi a podpisem asociační dohody slibovali ve volbách politici Ukrajincům členství v EU i NATO. Obojí je v mnohaletém horizontu bohužel nereálné. Podpisem asociační dohody jsme však připoutali Ukrajinu k EU a odstřihli od Ruska, do té doby jejího největšího ekonomického partnera. Udržet nad vodou krachující Ukrajinu však bude pro EU mnohem těžší oříšek než pětinásobně menší Řecko.

Ing. Tomáš Jirsa, MBA
senátor PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama