MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2015 18:46:15

Ohledně dostavby Dukovan není času nazbyt. Sejdu se s ministrem Mládkem

Ohledně dostavby Dukovan není času nazbyt. Sejdu se s ministrem Mládkem

Na konci března se v třebíčském hotelu Atom uskutečnila konference s názvem: Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas? Mezi účastníky byli také poslanec Vít Kaňkovský a senátor František Bradáč.

Konference k dostavbě 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany nebyla ojedinělou akcí na toto téma. Poslední dva roky se živě diskutuje o dostavbě elektrárny a především o projednání a schválení aktualizace energetické koncepce vlády /ASEK/, Národního akčního plánu jaderné energetiky (NAP JE) a novelizace tzv. atomového zákona. Souhrn těchto materiálů je totiž naprosto nezbytný k tomu, aby mohla začít příprava výstavby dalšího dukovanského bloku. Vzhledem k termínům, které příprava výstavby každého jaderného zařízení zahrnuje - pohybuje se v řádu 17-22 let, je jakýkoliv další průtah pro kontinuální pokračování provozu jaderné elektrárny v Dukovanech vysoce rizikový.

Na podzim loňského roku poslanec Kaňkovský uspořádal v Poslanecké sněmovně seminář, který kladl důraz na možné dopady do oblasti zaměstnanosti v přilehlém regionu v případě, že by se nepodařilo prodloužit životnost Jaderné elektrárny Dukovany a nezrealizovala se dostavba jejího 5. bloku. Vít Kaňkovský již tehdy upozornil: „To, co regionu Dukovan chybí, je konečné rozhodnutí, jak to s budoucností Jaderné elektrárny Dukovany bude. V současné geopolitické situaci se jeví energetická bezpečnost ještě zásadnější, než kdy dříve, ale zásadním úkolem je i udržení zaměstnanosti v regionu.“

Třebíčská konference si kladla otázku, zda umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas. „Konference o nutnosti včas připravit dostavbu 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany navázala na seminář, který jsem s Energetickým Třebíčskem zorganizoval na podzim ve Sněmovně. Bohužel do současné doby není vládou schválena aktualizace Státní energetické koncepce. Chci se osobně sejít s ministrem průmyslu a obchodu Mládkem, času už opravdu není nazbyt," řekl poslanec Kaňkovský.

Kaňkovský a Bradáč se připojili k Třebíčské výzvě

Vít Kaňkovský a František Bradáč se také připojili k výzvě, která byla na konferenci zformulována.  Spolu s ostatními účastníky konference - z řad poslanců, senátorů, starostů a zástupců regionů - tak vyjádřili znepokojení nad současnou situaci v české energetice a vyjádřili obavy, že 5. blok nebude postaven včas. Výzva zároveň důrazně upozorňuje na zásadní riziko negativních dopadů takového stavu na energetickou bezpečnost ČR a na sociální situaci v regionu, na zásadní riziko ztráty jaderných znalostí a dovedností a na nebezpečí budoucích vysokých cen elektrické energie.

Senátor František Bradáč, který je místopředsedou senátního podvýboru pro dopravu a energetiku, dodal: „V případě rychlého neřešení přípravy a výstavby 5. bloku v Dukovanech a postupném odstavení stávajících čtyř bloků by v budoucnosti ČR mohla přijít o jednu ze dvou stávajících jaderných lokalit. Vláda ČR nemůže brát na lehkou váhu hlasy ze zdejšího širokého regionu."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama