ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2015 13:16:03

Bydlení

Bydlení

bydlení, nezaměstnanost, rodiny s dětmi

 

7. října 2014 jsem četl zajímavý článek: „Vlastní bydlení zvyšuje nezaměstnanost“

Toto uvedl při své přednášce britský profesor ekonomie Andrew Oswald z University of Warwick: „Příliš mnoho vlastnického bydlení totiž způsobuje menší mobilitu pracovní síly. Lidé raději dojíždějí do práce, než se stěhují, a s tím je spojena řada nákladů, které ztěžují hledání nového zaměstnání. Lidem tak paradoxně hrozí větší nezaměstnanost.“

Tento pán mi mluví z duše. Denně trávím 4 hodiny života dojížděním za prací do Prahy. Nejenže to leze do peněz, ale je s tím spojená další řada problémů. Inu, co máte ze dne, když ráno odjedete a večer v půl 8. přijedete? Co vaše rodina, koníčky a duševní hygiena?

Asi každý mi dá za pravdu, když máte dům/byt na hypotéku, nelze ho snadno vyměnit za jiný v lokalitě, kde máte zrovna práci.

Proto bychom jako strana měli výrazně akcentovat podporu NÁJEMNÍHO BYDLENÍ v celé republice. Jen tak můžeme zajistit našim mladým možnost osamostatnění, založení rodin, zajištění práce…  A ti tak nebudou muset zůstávat u rodičů do třiceti let. Lépe se bude každému žít, když bude mít možnost bydlet v nájemním bytě, aniž by se musel na desítky let upsat ďáblu…

Je třeba akcentovat právě tuto oblast jako jednu z nejvhodnějších k alokaci výrazně zvýšeného objemu prostředků nejen z fondů EU, ale i ze státního rozpočtu, neboť bydlení je jedním ze základních pilířů důstojnosti každého člověka. Jeho dostatečná dostupnost také samozřejmě sníží cenové úrovně nájmů ve vztahu k běžným příjmům.

Budete moci vzít práci na druhém konci republiky, protože tam budete mít kde slušně bydlet. Mladé páry si budou moci vyzkoušet soužití spolu, bez neúměrných nákladů. Kdo ví? Třeba se lidé opět přestanou bát zakládání rodin a výchovy potomků.

 Možná už tolik nebude „moderní“ být single…

Pravda je, že v zahraničí je podpora nájemního bydlení na úplně jiné úrovni než dnes u nás a podivili bychom se, do jaké míry západoevropské státy podporují nejen sociální bydlení a mobilitu obyvatelstva.

KSČM, v duchu hesla S LIDMI PRO LIDI, musí zvednout tuto rukavici a opět rozjet výstavbu bytů nájemních, družstevních a také komunitního bydlení.

Petr Bureš

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama