Mgr. Lenka Kadlecová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2015 19:40:00

Díky za otevření diskuze o financování péče o seniory

Díky za otevření diskuze o financování péče o seniory

Děsí mne znepokojivé zprávy o péči, jaké se dostává nebo spíše nedostává seniorům, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých a kvůli nedostatku míst v sociálních zařízeních zřizovaných státními institucemi, se uchylují do soukromých zařízení.

Právě kontroly tam prováděné mnohdy odhalí děsivé skutečnosti, i když podotýkám, že zdaleka ne všechny v soukromých rukou musí být špatné. Zlé zacházení s klienty, ponižující jednání, absence dostatečné zdravotní péče, často za nekřesťansky vysoké platby za pobyt. To bohužel bývá často skutečnost.

I proto mě oslovil návrh, se kterým přišla Asociace nemocnice. Ta navrhuje zavedení nového typu pojištění, ze kterého by byly hrazeny služby zdravotní a sociální péče určené právě skupině obyvatel, kteří již nejsou schopni se o sebe sami postarat. Řešením není jen převést zodpovědnost na rodinu, v dnešní hektické době skutečně mnohdy není v jejích silách se plnohodnotně o nemohoucí blízké postarat.

Stojí často před volbou, zda dát přednost péči o příbuzného nebo vydělávání peněz. Z morálního hlediska se jednoznačně nabízí odpověď péče o seniora nebo nemocného člověka. Jenže na druhou stranu pokud nebudou finančně zabezpečeni, mohou se ocitnout v tísni a nebudou moci ani sobě ani opečovávanému člověku nabídnout ani základní komfort. O tom, jak velice náročná péče o blízkého může narušit vazbu s dalšími členy rodiny, ani nemluvě.

V současné době je systém nastaven špatně. Léčebny dlouhodobě nemocných jsou přeplněné, nejenom proto, že se právě nedostává míst v domovech důchodců a zařízeních jim podobných. Často jsou v LDN lidé, kteří trvalou zdravotní péči nepotřebují, jenže na rozdíl od domovů důchodců je pobyt tam nic nestojí. Řešení, které navrhuje Asociace, že by z nového pojištění byly hrazeny právě pečovatelské a ošetřovatelské služby v pobytových zařízeních, může být, podle mého názoru, řešením dobrým.

Sice je to zatím jen myšlenka a těžko říct, zda je to ten správný lék na nynější neutěšenou situaci, ale už samotné otevření diskuze o tomto tématu je krokem správným směrem.

Mgr. Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana LK pověřená řízením resortu sociálních věcí, předsedkyně KVV

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama