ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2015 9:50:49

Třídit odpady má smysl, chce Středočeský kraj vštípit dětem

 Třídit odpady má smysl, chce Středočeský kraj vštípit dětem

Významnou součástí ochrany životního prostředí, jež je jednou z priorit Středočeského kraje, je správné nakládání s komunálními odpady.

Kraj se v tomto směru snaží osvětově působit na občany i nabízet svým obyvatelům konkrétní řešení, například pomoc při likvidaci ekologicky nebezpečných odpadů. Svědčí o tom i dva projekty, které na zasedání 20. dubna schválila Rada kraje.

Středočeský kraj uspořádá v roce 2015 novou soutěž pro žáky základních škol s názvem „Odpadiáda“. Je určena pro děti z 3. až 7. tříd základních škol. Každá škola vytvoří desetičlenné družstvo, které bude během jednoho půldne plnit různé disciplíny zaměřené na třídění odpadů a jejich následné využití. „Děti se během Odpadiády hravou formou dozvědí mnoho užitečných informací. Smyslem soutěže je přesvědčit je, že třídění odpadů má opravdu smysl,“ řekl předkladatel projektu, náměstek hejtmana pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Odpadiády by měly proběhnout v Kolíně, Kutné Hoře a v Poděbradech během června s tím, že kromě škol tří pořadatelských měst se samozřejmě mohou zúčastnit i školská zařízení z okolních měst a obcí. Kraj podpoří uspořádání soutěží částkou 220 000 korun a nejlepší týmy si kromě poučení odnesou i pěkné ceny.

„Na rozdíl od vyspělých zemí nebyli Češi ještě relativně nedávno k třídění odpadů vedeni. Proto dodnes mnoho domácností stále vyhazuje veškeré odpadky do obyčejných popelnic či kontejnerů. Jednou z cest, jak mezi občany rozšířit povědomí o ekologickém nakládání
s odpady a do budoucna jej upevnit, je zapojit do třídění odpadů děti a mládež,“ komentoval přínos nového projektu hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Kromě osvěty se kraj snaží občanům zajistit i co nejlepší podmínky, aby odpady skutečně mohli smysluplně likvidovat. Jednou z těchto aktivit je i nová smlouva se společností ELEKTROWIN, a. s., která pro Středočeský kraj zajišťuje systém zpětného odběru použitých elektrozařízení. Dosavadní spolupráci, jež probíhala v letech 2011–2014, kraj vyhodnotil jako velmi úspěšnou.

„Výsledky realizovaných projektů, zejména v nejsledovanějších ukazatelích, jako jsou četnost sběrných míst pro zpětný odběr použitých elektrospotřebičů na území kraje, množství odebraných elektroodpadů a celková výtěžnost sběru na obyvatele za rok, jsou pozitivní. Proto jsme se rozhodli pokračovat ve společných projektech i v letošním roce,“ uvedl Marek Semerád.

Středočeský kraj nebude muset na pokračování spolupráce se společností ELEKTROWIN,
a. s., vynaložit žádné finanční prostředky, naopak firma se zavázala na realizaci společných projektů vyhradit 1 185 000 korun (bez daně).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama