ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2015 15:29:50

Napojení na Pražský okruh v úseku D1-Jesenice-Vestec-Psáry vybuduje kraj

Napojení na Pražský okruh v úseku D1-Jesenice-Vestec-Psáry vybuduje kraj

Středočeský kraj převzal od Ředitelství silnic a dálnic zajištění investorské přípravy i vybudování přeložky na silnici II. třídy č. 105 zajišťující napojení na Pražský okruh v úseku D1-Jesenice-Vestec-Psáry.

Rozhodlo o tom Zastupitelstvo Středočeského kraje na svém zasedání v pondělí 27. dubna 2015. Změnu investora akce si vyžádal Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který na stavbu přeložky poskytne kraji finanční prostředky.

„Vybudování této přeložky bude stát téměř 78,2 milionů korun včetně DPH. Z této částky by 70 milionů měla uhradit dotace ze SFDI a 8 milionů by měl zaplatit Středočeský kraj za výkup pozemků, k němuž se zavázal,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD). Upřesnil také, že úhrada nákladů za výkup pozemků by měla proběhnout v období let 2016 – 2017.

Silnice II/105 zajišťuje spojení hlavního města Prahy s jižní částí Středočeského kraje a s krajem Jihočeským a tím i s frekventovanou rekreační oblastí. Její trasa začíná v mimoúrovňové křižovatce Pražského okruhu Jesenice a vede přes Psáry, Jílové u Prahy, Sedlčany, Milevsko a Týn nad Vltavou. Severozápadně od Českých Budějovic se napojuje na silnici I/20 – E49.

„V našem regionu plní tato komunikace hned dvě základní funkce. Zajišťuje dopravní obslužnost přilehlého území a dojížďku zdejších obyvatel do zaměstnání v hlavním městě. O víkendech je pak využívána k přepravě velkého množství rekreantů na jejich chaty a chalupy,“ přiblížil hejtman Petera význam silnice II/105 pro rozvoj regionu. V obci Psáry a části Dolních Jirčan umožní nově vybudovaná přeložka silnice II/105 převedení tranzitní dopravy ze zdejší cihelny TONDACH ČR, s.r.o. mimo zastavěné území.

Po dokončení stavby se výrazně zrychlí průjezd danou lokalitou, zvýší se parametry bezpečnosti jízdy a mělo by také dojít ke zlepšení životního prostředí v části obce Psáry – Dolní Jirčany.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama