ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2015 16:23:44

Ve vlašimské galerii uspořádali unikátní výstavu „Válečná zóna u nás – Habermann

Ve vlašimské galerii uspořádali unikátní výstavu „Válečná zóna u nás – Habermann

Galerie občanská záložna ve Vlašimi na Benešovsku uspořádala k 70. výročí osvobození Československa výstavu „Válečná zóna u nás – Habermannův mlýn“.

Návštěvníci si mohou prohlédnout dobovou vojenskou techniku, zbraně, uniformy, filmové kostýmy a mnoho dalších předmětů a památek na poslední boje na českém území. Otevření výstavy se v sobotu 25. dubna 2015 zúčastnil náměstek hejtmana Středočeského kraje Karel Horčička (ČSSD), radní pro kulturu památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM) a předsedkyně Výboru pro regionální rozvoj Petra Šmejkalová (ČSSD).

„Výstava je inspirována filmem, který byl natočen podle skutečných událostí z konce války. Je velice zajímavá a jistě přiláká velké množství návštěvníků. Je poučná pro všechny generace, vždyť téma odsunu sudetských Němců bylo do nedávna v českém prostředí víceméně tabu,“ řekl náměstek Horčička. Výstava, která připomíná jednu z nejkontroverznějších etap naší novodobé historie, bude otevřena denně do 31. července 2015 od 13.00 do 17:.0 hodin a 1. května již od 8.00 hodin.

Výstava je kromě kostýmů z filmu Habermannův mlýn, které tvoří spolu s jedinečnými snímky z natáčení ucelenou sekci, unikátní zejména historickými artefakty ze soukromých sbírek. „V expozici naleznete téměř vše, od uniforem, zbraní či vyznamenání po dobový tisk, legitimace a další dokumenty. K vidění je i anglický motocykl Triumph vyrobený na konci třicátých let. Před galerií jsou dokonce umístěny i dva válečné terénní automobily – Dodge WC-52 a Jeep Willis,“ představil výstavu radní Štefek.

Galerie Občanská záložna byla otevřena 28. října 2014 výstavou ke 100. výročí vzniku Československých legií. Hojně navštěvovaná byla také expozice kostýmů nazvaná „Troška z našich pohádek“, která nabízela třicet různých kostýmů známých pohádkových postav včetně rekvizit.

Veřejnost a všichni, kteří mají vztah k historii a dobovým artefaktům z válečného období, se na výstavu, která přináší celou řadu zajímavostí, mohou podívat už zítra, v neděli 26. dubna od 10 do 12 a od13 do 17 hodin. Případně pak kterýkoliv jiný den od 13 do 17. Otevřeno je denně. Veřejnost a všichni, kteří mají vztah k historii a dobovým artefaktům z válečného období, se na výstavu, která přináší celou řadu zajímavostí, mohou podívat už zítra, v neděli 26. dubna od 10 do 12 a od13 do 17 hodin. Případně pak kterýkoliv jiný den od 13 do 17. Otevřeno je denně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama