Ing Jiří Bodenlos

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2015 10:56:00

Plač voliči, nic jiného ti nezbývá

Plač voliči, nic jiného ti nezbývá

Pouhý měsíc stačil nové koalici na Praze 4 složené ze zastupitelů Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN), ODS, Hnutí pro Prahu a nezávislých zastupitelů zvolených za hnutí ANO 2011, aby dokázala voličům univerzální platnost jednoho českého přísloví.

...přísloví „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají."

Na mimořádném jednání zastupitelstva v pátek 24. dubna totiž nová koalice zcela arogantním způsobem odmítla hlasovat pro předložené body programu mimořádného zastupitelstva Prahy 4. Hlavními body jednání měla být regulace hazardu na území MČ Prahy 4 a petice občanů proti výstavbě Administrativního centra Budějovická. Tato témata zřejmě již nestojí současnému vedení radnice za pozornost. Zvláště pak pro Trojkoalici vedenou starostou Petrem Štěpánkem jsou tyto body evidentně tématem jen před volbami, když se jeho strana snaží přesvědčit své voliče o tom, že jim jde „pouze o jejich blaho.“

Realita politické praxe současného vedení radnice bohužel naznačuje spíše snahu o uspokojování potřeb a zájmů developerů a vybraných provozovatelů kasin. Jak jinak si lze vysvětlit usnesení Rady městské části o regulaci hazardu na území Prahy 4, které zcela nesystémově a v rozporu s pravidly schválenými Radou hlavního města Prahy zachovává sedm kasin, z nichž některá jsou stále v relativní blízkosti škol a dalších míst, která jsou pro provozování hazardu zapovězena. A jak jinak si lze vysvětlit ignoraci petice občanů proti výstavbě Administrativního centra Budějovická, která nebyla ani na potřetí projednána, a to se skandálně arogantním dovětkem – že není nutné petici projednat, neboť existuje pouze povinnost do třiceti dnů zařadit petici na program zastupitelstva.

Ve věci hazardu prosazuji širokou debatu na úrovni zastupitelstva a nebráním se ani konání místního referenda o nulové toleranci vůči hazardu. Aktuální rozhodnutí rady Prahy 4 nejenže poškozuje zájmy obyvatel, ale může nám způsobit i právní problém. Výběr konkrétních sedmi provozoven hazardu nebyl nijak zdůvodněn a působí tak jako svévolné rozhodnutí rady. Ani bych se v tomto případě nedivil, kdyby majitelé některých zrušených kasin městskou část zažalovali. I podle stanoviska Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže totiž musí postup obce vycházet z objektivního odůvodnění, ze kterého vyplyne, že omezení soutěže – v tomto případě provozování hazardu na území obce – je nezbytné pro dosažení legitimního cíle, který je obec oprávněna sledovat. Odstranit hazard z očí dětí a dospívajících a omezit související kriminalitu je legitimním cílem. Rozhodnutí rady však působí i pro zasvěceného buď jako bezcílné nebo sledující cíl zcela jiný, jenž je však v rozporu předpokládanými zájmy obyvatel městské části.

Ve věci výstavby mrakodrapu na Budějovické se svým předvolebním slibům zpronevěřilo především vůdčí politické uskupení na Praze 4. Podíváte-li se na stránky Trojkoalice, je jedním z pěti klíčových bodů, s nimiž šli do voleb a kvůli kterým jim lidé uvěřili „Územní rozvoj bez kšeftování s developery“. Trojkoalice v čele se současným starostou, Petrem Štěpánkem, v něm slibuje „včasnou debatu s občany o chystaných velkých stavbách“. Že to je jen šidítko pro voliče a že nemají ani v nejmenším chuť své sliby plnit, ukazuje situace za poslední měsíc na radnici. Je navíc pikantní, že v nové koalici se sešli jak občanští aktivisté z Trojkoalice proslulí „bojem proti developerům“, tak lidé z Hnutí pro Prahu, které financuje developer Passer. Možná by měla Trojkoalice odstranit staré články na svých webových stránkách, aby své voliče zbytečně nemátla starými sliby.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama