Bc. Zuzana Kailová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2015 17:09:00

Chudoba a vyloučení - vážný problém ČR

Chudoba a vyloučení - vážný problém ČR

Podle statistik zveřejněných v minulém roce chudoba a sociální vyloučení hrozí 1,6 milionu obyvatel ČR.

Pro názornou představu: podle údajů z roku 2012 se jedná například o osobu s měsíčním příjmem nižším než 9680 korun, pár s menším příjmem než 14 500 korunami, matku samoživitelku s malým dítětem s méně než 12 600 korunami, případně rodinu s malými dětmi s příjmem nižším než 22 300 korun. Nejvyšší míra chudoby je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Pokud se podívám na svůj domovský Ústecký kraj, myslím si, že situace je ve skutečnosti ještě horší. Nejvíce se nás dotýká především nezaměstnanost, ale také to, že mnoho lidí ze svého platu není schopno důstojně žít.

Příčinou těchto problémů jsou nejen hospodářská krize či recese, ale také důsledky vládnutí předchozích pravicových vlád. Tou nejhorší byla nepochybně Nečasova vláda, která dovedla omezováním sociálních výdajů českou ekonomiku až do stagnace. Pokud by se zrušily všechny sociální dávky, do chudoby by spadlo podle odhadů z roku 2011 téměř 40 % českých obyvatel. V případě Ústeckého kraje by se to odhadem týkalo až poloviny obyvatel kraje. Nechci si ani představit jak, by např. vzrostla kriminalita. V zájmu vlastní ideologie tyto aspekty však nikdo z Nečasovy vlády vůbec v úvahu nebral.

A to je i důvod, proč ve volebním programu ČSSD (a samozřejmě i v mém) bylo zastaveno škrtání sociálních dávek a započalo se hledání cest ke zvýšení důchodů a minimální mzdy. Jsem ráda, že s novou vládou se nám to daří prosazovat v úzké součinnosti s parlamentním výborem pro sociální politiku.

Za jeden z hmatatelných výsledků naší práce považuji, že pravidla pro valorizaci důchodů se od začátku tohoto roku vrátila k pravidlům, která platila před rokem 2013. To znamená, že penze se budou zvyšovat o výši inflace a o třetinu růstu reálných mezd. Navíc se nám podařilo zajistit, že důchodcům bylo přidáno v průměru o 200 Kč měsíčně s tím, že mimořádná částka v tom zahrnutá a námi prosazená, činila cca 130 Kč měsíčně. I na příští rok se sociální demokracie bude snažit důchody navýšit o 200 Kč. Jednoznačně tím chceme říct, že senioři nebudou obětí experimentů politiky škrtů, jak tomu bylo minulé volební období.

Stojí před námi však i další výzvy. Například je potřeba zajistit, aby se v rámci koaličního vládnutí dařilo zvýšit výběr daní, čerpání evropských peněz a zejména jejich využití v postižených regionech ČR, jako je např. Ústecký kraj. Troufám si tvrdit, že vláda i poslanci ČSSD myslí na občany a svým jednáním a svými kroky se snaží v rámci koaliční vlády vytvořit důstojné životní podmínky pro co nejširší populaci. Jsem ráda, že se mohu na této politice podílet.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama