ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2015 16:07:01

Středočeská muzea v květnu opět zvou na netradiční noční prohlídky

Středočeská muzea v květnu opět zvou na netradiční noční prohlídky

Středočeská muzea se i letos zapojí do akce Festival muzejních nocí 2015, která bude po celé republice probíhat od 15. května do 13. června 2015.

. „V našich příspěvkových organizacích budou moci zájemci tuto akci navštívit v průběhu května. Muzea a galerie v těchto dnech nabídnou nočním návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a výstav také řadu doprovodných i kulturních programů. Je to unikátní příležitost, jak zažít tradiční muzejní prohlídky v netradičním pojetí,“ pozval na akci středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Putování po středočeských muzejních nocích mohou návštěvníci zahájit 12. května v 18.00 hod. v berounském Muzeu Českého krasu akcí MUZEJNÍ PODVEČER: Pod palbou hloubkařů, která nabídne pohled na americké stíhací letouny za druhé světové války v Čechách.  Kutnohorské České muzeum stříbra 15. května od 20.00 hod. nabídne kromě přístupu do všech expozic vystoupení šermířské skupiny, ohňovou show, stylové občerstvení a kostýmované prohlídky.

V pátek 15. května lze navštívit také kutnohorskou Galerii Středočeského kraje, kde v 19.00 hod. začíná noční program loutkovým představením NAVARANA, následuje výtvarná dílna moderní výšivky, koncert kapely Kieslowski a komentovaná prohlídka výstavy „DĚTI“.

Hornické muzeum Příbram připravilo na 16. května od 16.00 hod. netradiční prohlídky hornických památek a noční jízdu důlním vláčkem na dole Anna. V Muzeu Mladoboleslavska bude 22. května od 19.00 hod. program zaměřen na historii letectví           a propagaci nově otevřeného leteckého muzea – hry pro děti, letecké ukázky, komentované prohlídky, hudební vystoupení.

Tematický komponovaný program s hudbou, divadlem, komentovanou prohlídkou výstavy a přednáškou o právu útrpném nabídne Regionální muzeum v Kolíně 23. května od 18.00 hod. Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně připravilo na 23. května od 18.00 hod. muzejní noc na téma světlo. V muzeu i skanzenu budou v návaznosti probíhat různé světelné akce a instalace, pokusy s luminiscencí či promítání málo známých fotografií Starého Kladna.

Regionální muzeum Mělník otevře expozice a výstavy netradičně až do pozdních nočních hodin 29. května od 16.00 hod. Letošním tématem Festivalu muzejních nocí zde bude prázdninový čas první poloviny 20. století. Jedinečná možnost prohlédnout si dům Karla Čapka ve večerních hodinách čeká na zájemce 30. května od 20.00 hod. v Památníku Karla Čapka. Součástí programu bude komentovaná prohlídka a exkluzivní promítání filmu Štěpána Skalského Člověk proti zkáze.

Fenomén muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým prezentacím kulturního dědictví zvláště atraktivním způsobem. V roce 2004 se po vzoru jiných evropských měst ujalo Národní muzeum iniciativy zorganizovat první Pražskou muzejní noc. Nevšední zájem muzejních institucí a nečekaný ohlas u široké veřejnosti vyústil ve vznik celorepublikového Festivalu muzejních nocí, jehož organizace se od roku 2005 každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem. Národní zahájení festivalu se uskuteční v pátek 15. května 2015 od 15.00 hod. v Severočeském muzeu v Liberci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama