PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2015 4:35:00

Prosazuji povinné plavání na školách

Prosazuji povinné plavání na školách

V úterý se pod záštitou poslance Andrleho uskutečnil na půdě sněmovny seminář „Povinná plavecká výuka pro první stupeň základních škol“, který dal ministerstvu jasný signál, že zavedení povinného plavání je ve všech ohledech prospěšné.

Poslanec Andrle ve svém úvodním slovu poděkoval ředitelům a zástupcům plavecký škol, diskutérům, jakož i dalším hostům, kteří zaplnili Státní akta Poslanecké sněmovny do posledního místa. Připomněl, že na záměru povinného plavání pracuje více než rok a půl a vede intenzivně rozhovory jak s vedením MŠMT, tak s ředitelem České unie školního plavání Ladislavem Botkem a s prezidentem Asociace plaveckých škol Jiřím Vopičkou.

Ředitel odboru vzdělávání MŠMT Petr Bannert v úvodu svého vystoupení zopakoval doporučení ministerstva, aby výuka byla rozložena do dvou po sobě následujících ročníků v rozsahu 20 hodin ročně. Připomněl rovněž, že už byl po iniciaci poslance Andrleho na začátku roku vydán metodický pokyn k plavecké výuce pro ředitele škol. Zajímavá byla Bannertem prezentovaná statistika šetření České školní inspekce, která konstatuje, že zatímco v Pardubickém kraji neplave pouhých 4,5% škol, v Praze a ve Středočeském kraji  okolo 15%. „Problém je také u speciálních škol, tam neplave podle našich údajů 42,5%. Celkem se ale podle šetření účastní plavecké výuky 92% škol,“ uvedl Bannert. Toto tvrzení však následně zpochybnil prezident Asociace plaveckých škol Jiří Vopička, který ve svém vystoupení uvedl, že zná osobně několik ředitelů škol, kteří si odbudou plaveckou výuku během týdenní školy v přírodě nebo po třech návštěvách akvacentra. Bannert nicméně v závěru svého vystoupení připomněl, že MŠMT doporučuje, aby plavecká výuka byla realizována na všech ZŠ.

Marketingový ředitel ČOV Marek Tesař přednesl šokující průzkum agentury KPMG, podle něhož trpí 2/3 obyvatelstva ČR nadváhou nebo obezitou. „ Pouhých 28 % populace u nás sportuje, v Německu je to kupříkladu celých 40%. Máme 5x víc obézních dětí než v roce 1995. 15% dětí ve věku 18 let kouří a děti tráví v průměru 5 hodin denně u počítače,“ konstatoval výzkum Tesař.  Záměru povinné plavecké výuky vyjádřil plnou podporu za celý Český olympijský výbor a ve stejném duchu podpořil i povinné lyžařské výcviky.  Podle Tesaře je navíc spočítané, že jedna stokoruna investovaná do dětského sportu ušetří státu 253 Kč v budoucnu, a to jen na léčbu cukrovky. „ Pak tu máme další výhody sportování, zlepšení imunity, eliminace stresu, prevence onkologickým onemocněním, atd. To se ani nedá přesně vyčíslit, kolik miliard tímto způsobem stát ušetří na následných léčbách“ uzavřel Tesař.

Ředitel České unie školního plavání Ladislav Botek zopakoval posluchačům, že za posledních šedesát let byl v ČR vytvořen funkční a hlavně laciný systém, který naučil děti plavat. Jeho škola vede kurzy pro mateřské školy, základní školy, střední školy, seniory, těhotné matky pracuje z tělesně postiženými, atd. Botek ve svém vystoupení poděkoval MŠMT za vřelý přístup a zdůraznil, že úlohu jakékoli plavecké školy vnímá především jako službu škole. Podle něj by též stálo za zvážení zavedení povinného plavání pro poslední ročník mateřských škol.

Vladimír Srb,  předseda Českého svazu plaveckých sportů prezentoval ve krátkémvideu úspěchy našich plavců, a navázal tak na zdravici nejúspěšnější plavkyně ČR pro rok 2014 Barbory Závadové, která se už kvalifikovala na Olympiádu v Rio de Janeiro 2016.   Ve vizi Daniela Juráka, vedoucího katedry plaveckých sportů FTVS, by v případě uzákonění povinné plavecké výuky bylo vhodné také dostavět vhodné bazény pro výuku, rozvinout návaznost na plavecké kluby a  předně ustanovit Asociaci trenérů, složenou ze zástupců ČOV, ČUS, Plavecké asociace a České unie školního plavání, která bude jednat s FTVS na sjednocení výuky plavání pro trenéry na VŠ .
Jiří Vopička poděkoval poslanci Andrlemu za uspořádání semináře a zdůraznil, že plavání bylo od dávnověku považováno za součást vzdělání. „ Ne nadarmo se říkalo, neumí číst ani plavat.“

Místopředseda České unie školního plavání René Lakomý prezentoval srovnání plavecké výuky s ostatními státy. „Ve Francii patří plavání k národním zájmům, v Maďarsku platí vládní program v duchu, kde je bazén, tam je zřizovatel povinen jej poskytnout zdarma k výuce. Ve 3.,4., 5. a 6. třídě je navíc plavání povinné. A Výsledky? V Maďarsku se v roce 2012 kupříkladu neutopilo žádné dítě,“ konstatoval analýzu Parlamentního Institutu Lakomý.  

Poslanec Andrle na závěr poděkoval všem cca 120 účastníkům a MŠMT za vstřícný přístup a ochotu nadále na povinné plavecké výuce jednat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama