ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2015 15:09:52

V kraji přibude sociální dům s byty, po kterých volají starostové

V kraji přibude sociální dům s byty, po kterých volají starostové

Nový sociální dům i hospic hodlá na svém území v blízké době vybudovat Středočeský kraj. Informoval o tom středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) u příležitosti konání první odborné konference pro pracovníky přímé péče v sociálních službách v kraji.

Sympozium se uskutečnilo v Poděbradech pod záštitou senátorky a středočeské radní pro oblast sociálních věcí Emilie Třískové (ČSSD).

„Sociální dům, jehož náklady odhaduji na zhruba 100 milionů korun, hodláme vybudovat v některém z krajských objektů, který dosud nemá využití. Zařízení chceme umístit v lokalitě Praha-východ nebo Praha-západ, a to z prostého důvodu, aby to měli potřební lidé ze středočeských obcí odevšad blízko. Reagujeme tak na požadavky starostů obcí, kteří nemají místo ani finance na budování sociálních bytů ve své obci. Rádi bychom o finanční prostředky na tento projekt požádali ministerstvo pro místní rozvoj,“ uvedl středočeský hejtman Petera s tím, že se zbudováním domu kraj zareaguje také na novelu zákona, která bude upravovat počty sociálních bytů. Kraj hodlá také brzy vybudovat hospic ve spolupráci s jednou ze svých  nemocnic.

Konference, kterou pořádal Středočeský kraj ve spolupráci s Centrem sociálních a zdravotních služeb Poděbrady, o. p. s., se konala v Kongresovém centru Lázeňské kolonády. Zúčastnila se jí také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD), jež během tiskové konference budování sociálního domu na území kraje podpořila.

Dalším hostem konference byl David Pospíšil, ředitel Odboru sociálních služeb ministerstva práce a sociálních věcí, který informoval o připravovaných změnách v sociální oblasti na příští rok. Setkání se zúčastnil také poděbradský starosta Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady).

Senátorka a středočeská radní Emílie Třísková během jednání poděkovala všem, kteří přímou péči zajišťují. „Celý život jsem pracovala v sociálních službách, proto vím, jak je těžká práce pracovníku přímé péče, kteří denně dojíždí za našimi občany, aby jim zajistili takové služby, které jim umožní žít a dožívat ve známém domácím prostředí, s rodinou a lidmi, které mají rádi. Takoví pracovníci musí být bez výjimky trpěliví, empatičtí, pracovití a otevření přáním klientů. Za to si jistě naše ocenění zaslouží,“ sdělila radní Třísková s tím, že je potřeba vytvářet také příznivé podmínky pro pečující rodiny, ať už jsou to odlehčovací služby, nebo poradenská činnost. Ministryně Marksová na to reagovala: „Je potřeba podpořit osoby pečující o rodinné příslušníky tím, že se jim bude po vzoru Rakouska čas, po který o rodinu pečují, započítávat do odpracovaných let pro přiznání nároku na důchod podobně jako třeba mateřská dovolená.

„Rád bych poděkoval všem, kteří pracují v oblasti sociální péče. Pro kraj je to jedna z nejdůležitějších oblastí podpory. Podle narůstajícího počtu obyvatel je třeba navýšit také služby v oblasti sociální péče, a to nejen v našem regionu. Letošní rok je pro nás přelomový, protože jsme kompletně převzali oblast sociální péče od státu,“ dodal hejtman Petera.

Odpoledne konference pokračovala programem, ve kterém vystoupili další odborníci z oblasti sociální péče, jednání pak bylo zakončeno diskuzí. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama