ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2015 8:51:40

Středočeskému kraji se třídění odpadů daří

Středočeskému kraji se třídění odpadů daří

Středočeský kraj se každým rokem zlepšuje v třídění odpadů. Pozitivní trend potvrdili obyvatelé kraje i v roce 2014.

V průměru se podařilo každému z nich vytřídit rovných 42,4 kg papírů, plastů, skla a nápojových kartonů. Navíc připadá na každého obyvatele 5,5 kilogramů vytříděných kovů.

Třídění odpadů se stalo přirozenou součástí životního stylu obyvatel našeho kraje. „Ze statistik třídění odpadů v našem kraji vyplývá, že na jednoho obyvatele připadlo v uplynulém roce více téměř 17 kilogramů vytříděného papíru, více než 13 kilogramů plastů, 11,7 kilogramů skla a skoro půl kilogramu nápojových kartonů,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD). Dodal, že výsledky dokazují, že třídění odpadů není obyvatelům Středočeského kraje lhostejné. Množství vytříděného papíru, plastů, skla a nápojového kartonu na osobu a rok je totiž v součtu vyšší, než je celorepublikový průměr. Nadprůměrně se v kraji třídí zejména plasty, barevné sklo a také nápojový karton. 

Podle náměstka hejtmana stojí za dobrými výsledky více důvodů – jednak lidé nejsou lhostejní k prostředí, ve kterém žijí, a také se pozitivně projevují osvětové a vzdělávacích aktivity na podporu tříděného sběru odpadů, které jsou na území kraje realizovány. „Vyplácí se nám spolupráce s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a. s. Společně se snažíme rozvíjet a zdokonalovat celý systém nakládání s využitelnými složkami komunálních odpadů. V posledních letech směřujeme naše činnosti navíc do oblastí, kde má třídění ještě rezervy a potenciál růstu množství,“ dodal náměstek Semerád. Jeho slova potvrzují i dlouhodobé výsledky. Za období trvání společného projektu kraje a společnosti EKO-KOM, a. s., se podařilo zvýšit množství vytříděných odpadů na jednoho občana dva a půl krát - ze 17,3 kilogramů papíru, plastu, skla a nápojových kartonů v roce 2004 na loňských 42,4 kilogramů.

Součástí spolupráce obou institucí je také pravidelné zahušťování sběrné sítě nádob na tříděný odpad. Tím se stává třídění občanů pohodlnější. Ke konci loňského roku se na území Středočeského kraje nacházelo 33 678 barevných kontejnerů. Kontejnery na tříděný sběr jsou občanům v kraji opět výrazně blíž, protože jedno průměrné kontejnerové hnízdo slouží pouze pro 131 obyvatel. Např. v roce 2005 byla barevných kontejnerů v kraji pouze polovina, přesně 16 776 a jedno kontejnerové hnízdo tenkrát sloužilo pro bezmála dvě stovky obyvatel. Proti roku 2013 vzrostl počet barevných kontejnerů v kraji o 1 380 nových.

V systému EKO-KOM jsou v současnosti zapojeny téměř všechny obce a města Středočeského kraje - celkem 1138. Na třídění odpadů se tak má možnost podílet 99,9 procent obyvatel kraje. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama