ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2015 8:58:18

Město Dobříš otevřelo muzeum věnované historii města i slavné výrobě rukavic

  Město Dobříš otevřelo muzeum věnované historii města i slavné výrobě rukavic

Město Dobříš se dočkalo svého muzea. Slavnostně jej otevřeli zástupci města i Středočeského kraje v sobotu 16. května 2015.


„Těší mě, že náš kraj obohatí další muzeum, které pomůže podpoře cestovního ruchu v regionu. Unikátní bude především z pohledu rukavičkářství. Rukavičkářský průmysl byl zde v Dobříši a v okolí velice rozšířený. Proto doufám, že rukavičkářské řemeslo bude mít v Dobříši nejen slavnou minulost, ale i budoucnost a i nadále se tu budou vyrábět kvalitní české rukavice. Novému muzeu přeji mnoho spokojených návštěvníků,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Slavnostní otevření doprovázel zajímavý program. K vidění bylo šití rukavic v nově vytvořené rukavičkářské dílně a vernisáž obrazů malířky Jitky Hrubé. K poslechu zahrál Dobříšský pokleslý orchestr lidových nástrojů.

Zřizovatelem Muzea Dobříš je Muzejní spolek Dobříšska, o. s., jehož členové také zařízení koncipovali a architektonicky vyřešili. Díky dotaci Nadace ČEZ se muzeum nastěhovalo do nově zrekonstruovaného historického domu na dobříšském náměstí. Nabídne pět expozic, největší z nich představí funkční dílnu na šití rukavic. Jedna z expozic je věnována židovství, které bylo na Dobříši s rukavičkářstvím úzce spjaté. Další části se věnují historii města Dobříš, zdejšímu vodohospodářství a životu Ludvíka Kopáčka, významného historika města.

Rukavičkářský průmysl, jehož kořeny v Čechách sahají do roku 1874, byl v Dobříši a v okolí jedním ze stěžejních zaměstnavatelů. Firma Rukavičkářské závody Dobříš produkovala v dobách největšího rozmachu až osm milionů párů rukavic ročně, většina putovala na export. K jejímu krachu po roce 1989 významně přispěla nepovedená privatizace státního podniku.

Muzeum finančně podpořil Středočeský kraj, Nadace ČEZ  a město Dobříš. Celkově se náklady na nové muzeum vyšplhaly na dva miliony korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout