ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2015 12:33:11

Na Smetanově Lamberku začala jarní sezona

Na Smetanově Lamberku začala jarní sezona

V Památníku Bedřicha Smetany v Obříství na Mělnicku byla v sobotu 16. května za přítomnosti radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka (KSČM) a za finanční podpory Středočeského kraje zahájena nová jarní sezona.

„Bedřich Smetana byl v zaplněném dvoře usedlosti Lamberk důstojně připomenut koncertem v provedení sólistů opery Divadla J. K. Tyla v Plzni, Státní opery a Národního divadla v Praze, v rámci něhož zazněly části opery Hubička,“ přiblížil radní Štefek. Na programu však bylo i vystoupení žáků Základní školy Obříství, prohlídka pamětní síně Bedřicha Smetany, hudební ukázky nebo výstava fotografií místního občana Václava Holakovského.

Koncertu se na jedničku zhostili pěvci Ivana Veberová, nositelka Ceny Thálie coby Vendulka, Gabriela Pešinová jako Barče, Richard Haan, nositel Ceny Thálie, jako Tomeš, Jan Ondráček jako Lukáš, klavírista Adolf Melichar, průvodní slovo měl sólista Státní opery a Národního divadla Lubomír Havlák.

První pamětní síň Bedřicha Smetany byla v Obříství otevřena 9. září 1956 v budově bývalé pošty a nynějšího obecního úřadu před obřístevským zámkem. V roce 1968 byla provedena generální oprava původní lamberské usedlosti Ferdinandiových, kde Bedřich Smetana prožil několik šťastných let života, a památník byl přestěhován do těchto míst.

V roce 2002 zaplavila zdejší usedlost voda z Labe a Vltavy do výše jednoho metru a provoz byl z důvodu poškození budovy ukončen. I díky finanční pomoci Středočeského kraje Obecní úřad Obříství realizoval komplexní opravu budovy a po pěti letech, 28. června 2007, slavnostně otevřel nově zrekonstruovaný památník a nově vytvořenou expozici.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout