ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2015 12:39:38

Vítězství nad fašismem tématem setkání historiků a pamětníků

 Vítězství nad fašismem tématem setkání historiků a pamětníků

Ve společenském domě v Rožmitálu pod Třemšínem se v sobotu 16. května uskutečnilo setkání regionálních historiků, kronikářů a pamětníků květnového povstání 1945.

Akce se konala pod záštitou radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka (KSČM).

 „Vysoce oceňuji aktivity směřující k pravdivé prezentaci naší historie. Také Středočeský kraj v této činnosti může významně pomoci – v příspěvkových organizacích se nachází množství historických dokumentů i sbírkových předmětů, navíc je téma osvobození od fašismu součástí letošního výstavního a akčního plánu. Regionální historii máme zachycenou taktéž v publikacích v knihovnách. Z fondového systému kraje je možné čerpat dotace na obnovu památníků, historické publikace a přímé akce. A v neposlední řadě připravujeme digitalizační centrum, v němž bude možné historické dokumenty včetně kronik převést do elektronické podoby a zpřístupnit na internetu,“ přispěl do úvodních proslovů setkání radní Štefek.

Setkání zahájil po úvodních vystoupeních hlavní příspěvek historičky Hany Kráčmarové, zaměřený na nejčastější dezinterpretace související s druhou světovou válkou. Květnové dny 1945 přímo z kronik některých měst byly popsány v dalších diskusních příspěvcích.  Vlastní zážitky z osvobození prezentovali pamětník bojů na Slivici Jindřich Hacaperka nebo pamětníci pražského květnového povstání, jako třeba jeden z nejmladších účastníků Jan Turek. Osvobození Rožmitálu připomněl přímý účastník Jiří Plachý. K historii Benešovska za doby okupace přednesl příspěvek Jiří Vosáhlo, k témuž tématu na území Mělnicka vystoupil Drahoslav Hyka. Okres Příbram v době okupace představil Jiří Svoboda. Účastníci se dozvěděli i o koncepci nacistů při likvidaci československého průmyslu, o archivu sekce regionálních dějin či o činnosti Klubu českého pohraničí. Své si řekli i kronikáři, kteří kromě prezentace historických zápisů informovali i o těžkostech, s nimiž se dnes potýkají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout