ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2015 16:39:59

Zástupci kraje se seznámili s úrovní zdravotnické péče v Izraeli

Zástupci kraje se seznámili s úrovní zdravotnické péče v Izraeli

Zástupci Středočeského kraje se ve dnech 10. až 14. května 2015 zúčastnili XI. mise českého zdravotnictví do Izraele.

Radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM), radní pro oblast sociálních věcí Emilie Třísková (ČSSD) a náměstek pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD) se seznámili s provozem velkých špičkových nemocnic a s formou následné domácí péče o pacienty a navázali zde pracovní kontakty.

První zastávkou v rámci odborného programu byla návštěva nemocnice Rambam Health Care Campus ve městě Haifa. „Jsem moc ráda, že jsem měla možnost poznat, jak funguje poskytování zdravotní péče v Izraeli. Jsem velmi mile překvapena její špičkovou odbornou úrovní i vlídným a příjemným vystupováním zdravotnického personálu,“ uvedla radní Fialová. Nemocnice s tisícovkou lůžek vzhledem ke svému umístění slouží jako spádová nemocnice pro oblast severního Izraele a je velmi známá především díky vysoké úrovni v oblasti traumatologie. Zajímavostí je, že pro případ bezpečnostního ohrožení má vybudovanou podzemní opevněnou budovu s kapacitou až 1 500 lůžek a 6 000 míst k úkrytu, která ovšem standardně slouží jako parkovací dům.

„V Izraeli je v porovnání s Českou republikou mnohem menší počet lůžek na obyvatele i znatelně kratší doba hospitalizace pacientů. To je dáno tím, že v Izraeli je kladen velký důraz na domácí péči. Ve chvíli, kdy to stav pacienta dovolí, je přemístěn do domácí péče k doléčení. Veškeré potřebné vybavení a pomůcky pro domácí léčbu jsou k zapůjčení v nemocnici. To je z mého pohledu velmi inspirující poznatek,“ podotkla radní Třísková.

Další nemocnicí, kterou zástupci kraje navštívili, byla Shaare Zedek Medical center. Tato nemocnice v centru Jeruzaléma s kapacitou tisíc lůžek, která byla otevřena již v roce 1902, se nyní rozkládá na ploše necelých 4,5 hektaru (pro představu zhruba pět fotbalových hřišť) a skládá se z deseti propojených budov a rozsáhlého parkoviště. Nemocnice se postupně transformovala z respektované regionální nemocnice na hlavní zdravotnické centrum s širokým zaměřením a mezinárodní pověstí díky vynikajícím výsledkům v mnoha oblastech. „Na místě jsme se přesvědčili, jak je intenzivní propojení výzkumu, vývoje a klinické praxe ve spolupráci s nemocnicí, univerzitami a výzkumnými ústavy prospěšné. Izrael si udržuje první místo ve světovém žebříčku velikosti investic do vědy a výzkumu,“ připomněl náměstek Horčička.

Středočeská delegace na izraelské misi jednala také s velvyslancem ČR Ivo Schwarzem a obchodním radou Branislavem Gálem nejen o podnikatelských možnostech izraelské strany v Česku a naopak, ale i o možnostech stáží pro české zdravotníky v Izraeli, kteří by zde mohli získat poznatky z fungování nemocnic v krizových situacích, jako jsou epidemie či válečné konflikty. „Česká republika je tu mezi odbornou veřejností dobře známa špičkovým výzkumem a mezinárodně uznávanými odborníky. My jsme se snažili více prezentovat samotný středočeský region, který má co nabídnout z hlediska svého strategického umístění, dobré infrastruktury a odborně vzdělaných lidí,“ dodal náměstek Horčička.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama