Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2015 10:01:04

Jarní zasedání Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance v Budapešti

Jarní zasedání Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance v Budapešti

Ve dnech 15.5. až 18.5.2015 se konalo jarní zasedání Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance, tentokrát v Budapešti.

V pátek 15.5.2015 jsem se účastnil jednání Stálé komise PS NATO, kde se projednal návrh rozpočtu na příští rok, upravený plán činnosti a návrh rezoluce číslo 109 SESP 15 E k rozšiřování NATO. V sobotu 16.5. zasedala politická skupina a Výbor pro vědu a technologii (STC) jehož jsem členem. Ten měl na programu přijetí závěrů jednání STC v Haagu a přijetí agendy. Poté následoval panel ke klimatickým změnám.


Na něm vystoupil se svou prezentací Dr. Tibor Farao, profesor z budapešťské univerzity Sv. Štvána. Jeho přednáška se týkala připravované Dohody o klimatických změnách v roce 2015. Profesor zdůraznil odpovědnost politické reprezentace a společnosti, zabýval se vlivem na sektorovou politiku, vnitřní vazby ve vztahu k poškozování životního prostředí a návrhem dohody po Gótském protokolu a jeho prodloužení do roku 2020. Očekává se přijetí protokolu o klimatických změnách v Paříži pro cíle na období let 2030 až 2050. Kdy globální emise by se měly snížit o 15% do roku 2030 a o 40% až 70% do roku 2050. Tato optimistická verze zřejmě bude nahrazena realistickým scénářem, který snižuje emise o 10% v roce 2030, respektive o 40% do roku 2050. Prezentace speciálního zpravodaje výboru Pierra Vittela se týkala zprávy Klimatické změny, mezinárodní bezpečnost a cesta do Paříže 2015.

Druhý panel se týkal jaderné bezpečnosti a bezpečnosti obecně. Marka Patriotický, ředitel oddělení IISS přednesl prezentaci na téma Vývoj smlouvy o íránském jaderném programu, kde seznámil přítomné s posledními kroky na tomto poli. Generální zpravodaj STC Stephen Gilbert seznámil přítomné se zprávou Modernizace ruské armády. Závěrečnou zprávu přednesl Osman Askin Bak na téma Energetická bezpečnost a bezpečnost životního prostředí na severu : změny a příležitosti.


V pondělí proběhlo plenární zasedání PS NATO, které bylo zahájeno minutou ticha za zemřelého kolegu senátora Pierre Claude Nolina. Úvodní slovo přednesli János Latorcai, místopředseda maďarského parlamentu a náměstek ministra obrany Zsolt Semjén. Poté s presentoval náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow, který zdůraznil aktuální úkoly Aliance a zodpověděl na řadu dotazů poslanců. Před schvalováním rezoluce o rozšíření proběhly zdravice zástupců parlamentů Bosny a Hercegoviny, Gruzie, Černé Hory a FYRM (Makedonie). Mihály Balla, vedoucí maďarské delegace do PS NATO, uvedl návrh deklarace, která se doplnila o podporu parlamentního shromáždění Ukrajině a jejímu procesu začleňování do evropských a transatlantických struktur. Rezoluce byla přijata. Závěrem byl odsouhlasen závěrečný účet PS NATO za rok 2014, včetně auditorské zprávy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama