ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2015 10:12:41

Veřejná ochránkyně práv navštívila Středočeský kraj

Veřejná ochránkyně práv navštívila Středočeský kraj

Sedmým krajem, který od nástupu do funkce navštívila veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, se staly střední Čechy.

 

Právníci z její kanceláře si ve středu 20. května 2015 zřídili v budově Krajského úřadu Středočeského kraje dočasný informační stánek. Ombudsmanku přivítal ředitel úřadu Robert Georgiev.

„Mým cílem je informovat občany o jejich právech a o tom, v čem může ombudsman pomoci. Kdokoli má zájem, může tuto návštěvu využít k předání podnětu k šetření nebo k získání informací či nechat si poradit s řešením obtížné životní situace. Zároveň chci svou cestou po krajích přiblížit kancelář veřejné ochránkyně práv občanům,“ vysvětlila během zahájení činnosti dočasného stánku Anna Šabatová.

V úvodu návštěvy Středočeského kraje ochránkyně práv Anna Šabatová nejprve zavítala do Domova Laguna Psáry v okrese Praha-západ. Prohlédla si zařízení pro děti i dospělé s mentálním postižením. Seznámila se s podmínkami v domově, péčí o klienty a s prací personálu. „Ředitel domova v Psárech Jakub Adámek má řadu velmi dobrých a inovativních nápadů, které se mu daří realizovat. Velmi oceňuji například společné bydlení rodičů s jejich postiženými dětmi, které Domov Laguna klientům poskytuje,“ zhodnotila návštěvu v Psárech Anna Šabatová. 

V budově Krajského úřadu Středočeského kraje se veřejná ochránkyně práv setkala také s hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou (ČSSD). Následovala setkání se zástupci krajského úřadu a tajemníky obcí pověřených výkonem státní správy. „Cílem setkání s ombudsmankou byla především neformální diskuze o nejčastějších problémech, s nimiž se lidé na ochránkyni obracejí. A také o potížích, které úřady musí řešit. Upozornil jsem například na velké problémy, které obcím i kraji přinese novela zákona o sociálním bydlení, jež vešla v platnost letos od 1. května, a které budeme muset řešit,“ řekl ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Robert Georgiev.

Návštěvu Středočeského kraje Anna Šabatová zakončila vpodvečer ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně na setkání s občany, kde interaktivní divadelní představení otevřelo hlavní téma diskuze. Tím byla sociální péče o stárnoucí rodiče a s ní spojené problémy. Prostřednictvím reálného příběhu se účastníci večera dozvěděli, jak řešit potíže spojené s péčí o blízkého, kde hledat pomoc.

„Na podzim cesty po republice vyhodnotíme a rozhodneme, jak postupovat dál. Řešením je například zřídit v regionech zapečetěné urny na stížnosti, případně vysílat do regionů pravidelně právníky. Vybudovat stálá detašovaná pracoviště by ale bylo drahé a mohlo by to nabourat jednotu právních stanovisek,“ řekla po návštěvě Středočeského kraje veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.


Kancelář veřejné ochránkyně práv za loňský rok shromáždila 8 202 podnětů, z toho 715 bylo ze středních Čech. Nejčastěji se na ni obraceli lidé z Jihomoravského kraje, kde má Šabatová sídlo. Úkolem ombudsmanky je chránit veřejnost před byrokratickým přístupem státních institucí. Ochránkyně stížnosti zhodnotí a v případě potřeby vyzve příslušný úřad k nápravě. Zasahovat však může jen v kauzách spojených s činností státních úřadů. Podněty se nejčastěji týkají sociální oblasti, na druhém místě jsou stavební řízení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama