ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2015 16:46:21

Středočeská delegace navštívila partnerský region Porýní-Falc

Středočeská delegace navštívila partnerský region Porýní-Falc

Zástupci Středočeského kraje navštívili od 17. do 20. května partnerský region Porýní-Falc.

Delegaci vedl statutární náměstek hejtmana Milan Němec (ČSSD), zúčastnili se i náměstek hejtmana pro oblast financí Jiří Peřina (ČSSD), radní pro oblast sociálních věcí Emilie Třísková (ČSSD), předsedkyně hospodářské komory pro Střední Čechy Ivana Chottová, krajský zastupitel a starosta města Nové Strašecí Karel Filip (ČSSD) a vedoucí odboru kanceláře hejtmana Markéta Tomčíková.

V pondělí 18. května 2015 se v regionu Porýní-Falc uskutečnila oslava Dne Ústavy. V tento den byla v roce 1947 přijata v referendu Ústava spolkové země Porýní-Falc a zároveň zvolen první parlament. Při této příležitosti měla středočeská delegace možnost setkat se s prezidentem Zemského sněmu Joachimem Mertesem a všemi viceprezidenty, zúčastnit se oficiálního zahájení akce v plenárním sále parlamentu za účasti členů parlamentu a v neposlední řadě pohovořit s ministerskou předsedkyní regionu Porýní-Falc Malu Dreyerovou.

V rámci zahájení oslav pro veřejnost, které proběhlo na nádvoří Zemského sněmu, přednesl statutární náměstek hejtmana Milan Němec proslov, v němž nastínil společné prvky obou regionů z historického hlediska. Připomněl i důležitost připomínání si významných historických milníků. „Podobné příležitosti pomáhají vzbuzovat v obyvatelích příslušného regionu pocit sounáležitosti, připomínat, že právě toto je místo, kraj, země, ve které žijeme a na které bychom měli být hrdí,“ podotkl například. Na slavnostech se Středočeský kraj společně s ostatními partnerskými regiony spolkové země Porýní-Falc prezentoval informačním stánkem.

Zástupci Středočeského kraje měli rovněž možnost prohlédnout si jedno z vinařství, která jsou pro tento region typická. Až dvě třetiny německé produkce vína pochází právě odtud. Nejproduktivnější oblasti lze nalézt v okolí řek Rýn a Mosely. Velmi zajímavá byla diskuze na téma životní prostředí, s níž byla spojena i prohlídka laboratoře situované na lodi, která odebírá a zkoumá vzorky z Rýna. Do programu byla zařazena i návštěva sociálního zařízení St. Bilhildis v Mohuči, které již od roku 2012 intenzivně spolupracuje s domovem seniorů a Alzheimercentrem Pohoda v Novém Strašecí, jež od mohučského zařízení převzalo koncept projektu SET zaměřeného na práci s lidmi s demencí. Spolupráce probíhá zejména na úrovni výměny zkušeností a stáží pracovníků přímé péče.

Spolupráce s partnerským regionem Porýní-Falc je velmi intenzivní a probíhá téměř ve všech oblastech. Velmi rozvinutá je v oblasti školství, sportu, mládeže, v sociální oblasti. Středočeský kraj se teď hodlá zaměřit se na rozvoj spolupráce v oblasti kultury, podnikání a na podporu uzavírání partnerství obcí. „Návštěva regionu byla velmi přínosná z hlediska navázání nových kontaktů a získání nových podnětů k budoucí spolupráci,“ zhodnotil akci námětek Němec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama