Mgr. Herbert Pavera

Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • TOP 09
  • Opava
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2015 19:15:59

Novelu, která nahrává velkým potravinářským firmám, nepotřebujeme

Novelu, která nahrává velkým potravinářským firmám, nepotřebujeme

Poslanec Herbert Pavera navrhl vrácení novely zákona o významné tržní síle. Vláda podle něj sice připravila návrh, ze kterého budou mít užitek pouze velké potravinářské firmy, ale už ne drobní zemědělci.

„Ministr zemědělství napsal zákon, i když v zásadě uznává, že situaci mezi dodavateli a velkými obchodními řetězci příliš nepomáhá. Domnívám se, že ani novela nebude pro zemědělce a potravináře užitečná. Většina ustanovení je už součástí zákona o ochraně hospodářské soutěže. Není zapotřebí vydávat další zákony, řešící totéž,“ říká poslanec a expert TOP 09 pro zemědělství a venkov Herbert Pavera.

Neexistuje navíc analýza, jak se za 6 let, kdy zákon platí, změnila distribuce zemědělských a potravinářských výrobků. Drobní zemědělci se snaží prodávat mimo velké obchodní řetězce, ať už formou např. farmářských trhů či specializovaných kamenných obchodů, jejichž obliba stále roste.

„Už jen analýza stavu by mohla ukázat, zda vůbec takový zákon potřebujeme, nebo ne,“ míní Pavera. Ministerstvo ale uvedlo, že taková analýza by byla příliš náročná: „Komplexní analýza přínosů a nákladů by si vyžádala zapojení dalších ministerstev a byla by nadmíru náročným projektem,“ píše se ve zdůvodnění ministerstva zemědělství.

Podle poslance by bylo slepou uličkou precizovat všechny praktiky prodejců a další aspekty odběratelsko-dodavatelských vztahů. Navíc dominantním dodavatelem obchodních řetězců je firma Agrofert, kterou vlastní ministr financí a podnikatel Andrej Babiš. Zákon však neřeší situaci dalších menších dodavatelů, tedy i dodavatelů Agrofertu.

„Ptám se, zda je nutné chránit tyto dominantní dodavatele řetězců před silou velkých obchodních řetězců, když  malé farmáře před silou velkých firem, jako je Agrofert, nechráníme. Mám velké pochybnosti o tom, že  by zákon o významné tržní síle dokázal nějak pomoci českým a moravským zemědělcům,“ dodal poslanec Herbert Pavera (TOP 09)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama