ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2015 17:39:24

Kraj nechá prošetřit emise nymburské firmy AZOS

 Kraj nechá prošetřit emise nymburské firmy AZOS

Rada Středočeského kraje na zasedání 25. května rozhodla na žádost občanského sdružení Permanent zaplatit vlastní nezávislé měření organických látek polárního charakteru v ovzduší výrobní haly AZOS CZ, s. r. o., v Nymburce.

Zároveň podala krajskému úřadu podnět k odebrání integrovaného povolení, které krajský úřad vydal v lednu 2014.

„Obyvatelé nymburské čtvrti Zálabí si dlouhodobě stěžují na nepříjemný zápach, který se z areálu továrny AZOS šíří. Ačkoli z výsledků dosavadních kontrol, které provedly Česká inspekce životního prostředí, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo životního prostředí a Zdravotní ústav Hradec Králové nevyplynula žádná konkrétní porušení právních předpisů, rozhodli jsme se na doporučení příslušných orgánů státní správy objednat u Státního zdravotního ústavu změření pracovního prostředí z hlediska zdraví obyvatelstva i možných úniků emisí do vnějšího prostředí,“ vysvětlil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Rada kraje rovněž iniciovala zahájení správního řízení o odebrání vydaného integrovaného povolení. „Chtěl bych ale upozornit, že Rada Středočeského kraje může v této věci pouze dát podnět správnímu orgánu, tedy krajskému odboru životního prostředí. Úředníkům nesmí nic nařizovat a ti musejí postupovat striktně podle zákona. Jejich rozhodnutí musí být a bude naprosto nezávislé,“ ujistil hejtman.

Úřad má na vydání rozhodnutí zákonem stanovených 30 dní. I kdyby úředníci odboru životního prostředí o odebrání povolení rozhodli, dotčená firma má další možnosti, jak se bránit, a to formou odvolání na Ministerstvo životního prostředí, případně soudní cestou. Dokud rozhodnutí nenabude právní moci, může výroba běžet dál.

Firma AZOS CZ, s. r. o., se v průmyslovém areálu na okraji Nymburka zabývá kataforézním lakováním, zinkováním a kompletací nalakovaných dílů pro automobilový a nábytkový průmysl, zemědělské stroje, elektrické přístroje a stavební komponenty. Při výrobním procesu nepoužívá jedovaté kyanidy, vzniká však kyselý zápach, proti němuž protestují obyvatelé nedaleko stojící bytové zástavby. Firma při řešení problému spolupracuje a snaží se tyto úniky interními zásahy do technologie a čištění vzduchu omezit na minimum.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama