ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2015 10:16:09

Na Kutnohorsku se konalo historicky první mistrovství světa juniorů v kaprařině

 Na Kutnohorsku se konalo historicky první mistrovství světa juniorů v kaprařině

První světové mistrovství mládeže v chytání kaprů World Carp Classic Junior hostilo rybník Katlov na Kutnohorsku.

Soutěž, které se zúčastnilo 14 týmů z celého světa, uspořádal známý rybář a cestovatel Jakub Vágner. Závěrečného ceremoniálu se 30. května 2015 zúčastnil i hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

„Přeji nejen vítězům soutěže, ale všem mladým rybářům, aby jim jejich koníček, spjatý s láskou k přírodě, přinášel radost celý život. Panu Vágnerovi gratuluji k tomu, jak dokázal svůj nápad dotáhnout do zdárného konce. Vážím si jeho úsilí o ochranu přírody a zviditelnění našeho regionu ve světě touto unikátní soutěží,“ řekl hejtman Petera.

Na Katlově soutěžily týmy z Česka, Německa, Norska, Itálie, Polska, Nizozemska, Švédska, Dánska, Ukrajiny, Slovenska a USA, které doplnily speciální tým WCC Family a tým Fakultní nemocnice Motol. „Celý tento závod se pořádal nejen pro prosazení myšlenky, chyť a pusť‘ a fair play, ale hlavně na podporu dětského onkologického oddělení motolské nemocnice. Všechny peněžní prostředky vybrané od sponzorů půjdou na nákup moderního přístroje, jenž, jak doufáme, pomůže dětem, které zde bojují se zákeřnou nemocí, a nemohou se tak naplno radovat ze života,“ uvedl Jakub Vágner a připomněl, že je kolem něj celý tým přátel a nadšenců, bez jejichž obětavé pomoci by se neobešel.

Vágner si více než dvacetihektarový rybník pronajal na 25 let od města Kutná Hora. V rámci revitalizace, na kterou Středočeský kraj přispěl dotací 750 tisíc korun, nechal na jeho ploše vybudovat dva ostrovy a osázet je vzrostlou zelení, aby zde mohli hnízdit vodní ptáci. Vágner tu postupně buduje centrum pro sportovní rybáře z celého světa a centrum záchrany genofondu velkých evropských ryb. V areálu kolem rybníka pořádá dětské rybářské tábory a jiné podobné akce. „Fandíme panu Vágnerovi v jeho snaze o zachování mizejících druhů řady vodních živočichů. Jeho láska k přírodě navíc inspiruje děti, mezi kterými má už mnoho obdivovatelů,“ dodal hejtman Petera.

Třiatřicetiletý Jakub Vágner, syn hudebníka Karla Vágnera, je široké veřejnosti známý hlavně tím, že za rybami a dobrodružstvím cestuje téměř do všech koutů světa. Pořádal třeba výpravy do povodí Amazonky v Jižní Americe a Konga v Africe. Propaguje rybářský přístup zvaný „chyť a pusť“, kdy se ulovené ryby vracejí zpět do vody.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama