ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2015 13:35:49

Klub železničních cestovatelů stylově oslavil 30 let existence

Klub železničních cestovatelů stylově oslavil 30 let existence

Jízdou zrekonstruované vlakové soupravy z přelomu 70. a 80. let minulého století z Prahy do Lovosic oslavil v pátek 5. června Klub železničních cestovatelů 30 let existence.

Slavnostního vypravení vlaku z pražského Masarykova nádraží se zúčastnil i středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

„Na cestování vlaky v sedmdesátých a osmdesátých letech si velmi dobře vzpomínám – na koženková sedadla, vagóny, v nichž se kouřilo, na vcelku nevábné hygienické podmínky. Je dobře, že si je zásluhou nadšenců z Klubu železničních cestovatelů může vyzkoušet i dnešní mladá generace a porovnat je s dnešními moderními soupravami. I my na Středočeském kraji se snažíme přispět ke zvýšení kultury cestování především na příměstských tratích, které dotujeme, a jsem rád, že se nám to ve spolupráci s Českými drahami daří. Takže ta koženka už je opravdu jen nostalgickou vzpomínkou,“ konstatoval hejtman Petera.

Páteční jízda zrekonstruované dobové vlakové soupravy včetně kartonových jízdenek a stylově oblečeného personálu do Lovosic měla připomenout skutečné zážitky cestujících z roku 1980, kteří se z tehdejšího nádraží Praha-střed vydali na odborářskou rekreaci posilovým rychlíkem přes Bad Schandau a Drážďany do Stralsundu na tehdy populární Rujánu v Německé demokratické republice. Jenže cesta kvůli nehodě na německé straně hranic skončila právě v Lovosicích, odkud se po delším čekání museli vrátit zpátky do Prahy.

Klub železničních cestovatelů byl založen v roce 1985 jako odnož Klubu českých turistů. Sdružuje nadšence o železnici, cestování, turistiku a poznávání technických, kulturních, historických a geografických zajímavostí České republiky. Mimo samotné turistické akce, na něž členové jezdí převážně po kolejích, se klub zaměřuje i na připomínání slavné železniční historie, k čemuž mj. slouží i sbírka kolejových vozidel. Vydává i vlastní zpravodaj, železniční turistické průvodce a další tematické materiály. V současnosti eviduje zhruba 220 členů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama