ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2015 14:46:43

Kraj podpoří vzdělávání mladých leteckých mechaniků

Kraj podpoří vzdělávání mladých leteckých mechaniků

Mezi učební obory, které Středočeský kraj finančně podporuje formou stipendií, byl pro školní rok 2015/2016 nově zařazen i maturitní obor letecký mechanik.

 

Žádost Střední školy letecké a výpočetní techniky Odolena Voda odsouhlasila Rada Středočeského kraje na zasedání v pondělí 8. června. Zařazení oboru mezi stipendijní podpořily i Krajská hospodářská komora Střední Čechy a Úřad práce

„Výuka leteckých mechaniků dříve spadala do krajem podporovaného oboru strojní mechanik. V souladu s evropskou legislativou ovšem byl pro tuto specializaci vytvořen samostatný Rámcový vzdělávací program pro letecké mechaniky, a tím z námi podporovaných studijních oborů letečtí mechanici fakticky vypadli. Je to obor, který patří mezi perspektivní na trhu práce, především pro letecké dopravce a výrobce. Absolventi se dobře uplatňují i ve strojírenských oborech mimo letecký průmysl. Proto jsme se rozhodli jej mezi podporované obory vzdělávání opět zařadit,“ odůvodnil žádost o aktualizaci Záměru strategie podpory vzdělávání ve Středočeském kraji náměstek hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Milan Němec (ČSSD).

Rozšíření podporovaných studijních programů o letecké mechaniky podpořil i hejtman kraje Miloš Petera (ČSSD). „Zájem o malá cestovní letadla nejen v Česku roste a firmy budou nepochybně záhy potřebovat nové kvalifikované pracovní síly, aby tuto poptávku zvládly. O výrobě malých cestovních letadel ve Vodochodech se chceme zmínit i čínským partnerům při naší zářijové návštěvě čínského regionu Sečuán. Protože právě v Číně zaznamenává soukromá letecká doprava obrovský boom,“ poznamenal.

Středočeský  kraj dosud podporuje formou stipendií studenty celkem 34 oborů z oblasti stavební výroby, strojírenství, elektrotechniky a také potravinářské a zemědělské obory. Cílem podpory je zvýšit zájem žáků o řemeslné obory, o něž je poptávka na trhu práce, ale přitom trpí nedostatkem adeptů ze strany absolventů základních škol.

Finanční podpora pro studenty podporovaných oborů vzdělání je složena z měsíčního stipendia a pololetní odměny, která se poskytuje  při dosažení výborných studijních výsledků. Student 1. ročníku dostane 300 Kč měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 1 000 Kč; student 2. ročníku 400 Kč měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 2 000 Kč; student 3. a 4. ročníku 500 Kč měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 3 000 Kč. Podmínkou pro vyplacení částky je nulová neomluvená absence v daném měsíci a bezproblémové chování.

Od roku 2010 do konce roku 2014 Středočeský kraj vyplatil učňům v podporovaných oborech celkem 33,6 milionu korun. Na první pololetí letošního roku je na učňovská stipendia v rozpočtu kraje vyčleněna částka ve výši 8,3 milionu korun. Do stipendijního programu je zapojeno celkem 43 středních škol zřizovaných Středočeským krajem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama